Henk Verdonk junior verslaat Ron Boendermaker

Akersloot – Henk Verdonk junior uit Egmond-Binnen heeft een duidelijke overwinning weten te pakken op Ron Boendermaker uit Egmond aan Zee. In de wekelijkse donderdagavondrace om de OIT Mountainbike Cup was Verdonk junior donderdag de snelste deelnemer.

Een week eerder viel de wedstrijd letterlijk in het water door bar en boos weer. Slechts twee dappere deelnemers hadden zich toen gemeld, te weten Koen Konst en Barry Schrama. Zij verschenen ondanks het extreme weer om nog te kunnen meedingen naar een plek in het regelmatigheidsklassement. Donderdag waren de weersomstandigheden juist ideaal en kon voluit gereden worden. Henk Verdonk junior was enige tijd afwezig geweest en nu waren zowel hij als de goed presterende Ron Boendermaker van de partij. Vorig jaar leverde deze combinatie steeds winst voor Verdonk junior op, met Boedermaker op de tweede plaats. Laatstgenoemde maakte in de afgelopen maanden progressie (hij zette onder meer Egmond Pier Egmond op zijn naam) en daarom werd vooraf door menig kenner ingeschat dat hij Verdonk junior nu zou kunnen verslaan.

Al direct na de start waren Verdonk junior en Boendermaker tot elkaar veroordeeld, omdat zij zich al in de eerste omloop afsplitsten van de overige rijders, met Vincent Beentjes op de derde plaats. Tot bijna half koers, met steeds Verdonk junior op kop en Boendermaker ogenschijnlijk waakzaam in het wiel, werden de krachtverschillen voor de omstanders niet duidelijk. Daarna kwamen er toch wat haarscheurtjes bij Boendermaker aan het licht. Of een bijna-valpartij door technisch gebrek daar de schuld was, omdat hij plots op dertig seconden bij een passage doorkwam, werd na een gesprek achteraf niet helemaal duidelijk. Na die zogenaamde bijna-valpartij was het verzet bij Boendermaker gebroken, waardoor Henk Verdonk junior de spanning op zijn benen kon verminderen en met een lichtere versnelling zijn missie kon volbrengen.

Finn Stam

Opmerkelijk mag de prestatie van de met dispensatie meerijdende Finn Stam uit Egmond aan den Hoef genoemd worden. Met de opdracht zich in het wiel te nestelen van de met regelmatige tijden rijdende Maurice Kaufman, met het idee zich niet bij de eerste kennismaking in het rood te gaan rijden, wist de tiener zich op een formidabele manier van zijn taak te kwijten. Daarbij leek het alsof hij meer in zijn mars had. Dit bewees dat Finn Stam zich kon beheersen en ook de pijn in zijn rug de baas bleef. Na Vincent Beentjes op plek 3 was het Koen Konst, die volgens zijn zeggen deze avond een rustmoment had ingelast om te herstellen van zijn monstertocht over 307 kilometer van het afgelopen weekend.

Uitslag:

1. Henk Verdonk junior, Egmond-Binnen; 2. Ron Boendermaker, Egmond aan Zee; 3. Vincent Beentjes, Castricum; 4. Koen Konst, Castricum; 5. Wout Bakker, Heiloo; 6. Maurice Kauffman, Beverwijk; 7. Finn Stam, Egmond aan den Hoef; 8. Barry Schrama, Akersloot; 9. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef.