Henk Verdonk junior rijdt parcoursrecord

Akersloot – Mountainbiker Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef is er eindelijk in geslaagd om het parcoursrecord van Kids and Parents Bikeschool (KPB) op zijn naam te zetten. Afgelopen donderdag wist hij de wekelijkse tijdrit met een ruime voorsprong te winnen. Het al bijna een jaar bestaande tijdritrecord van Lars Volkers uit Schagen (49.34 minuten) is door Verdonk junior, op de baan waar hij begonnen is, uit de boeken gereden.

Onder bijna ideale omstandigheden, alleen de temperatuur liet het afweten, konden de deelnemers een gooi doen naar verbetering van hun persoonlijk beste tijd. De wind was gaan liggen op sportcomplex De Cloppenburgh en daardoor was er sprake van een optimale gelegenheid om een poging te wagen. Dit leverde vier persoonlijke records  op van achtereenvolgens Henk Verdonk junior, Vincent Beentjes uit Castricum, Wout Bakker uit Heiloo en Bob Scholten uit Akersloot. Laatstgenoemde liet zich onder het toeziend oog van opa Ton Scholten verleiden en inspireren tot weer een rappere, dan zijn onlangs gereden opvolgende snelste tijden. Dat de meeste strijd gezocht moet worden in de middenmoot van het deelnemersveld bewijst het gevecht tussen de jongelingen, naast de eerdergenoemde Scholten, ook dat tussen Wout Bakker (Heiloo) en Sem Beentjes (Limmen).

Bandenspanning

Om het verschil te meten tussen beide rivalen moest men naar de cijfers achter de komma kijken. Toen bleek dat Beentjes enkele duizendsten in zijn voordeel had gescoord. Toch kan daarnaast de jonge Beentjes nog wat extra input tot zich nemen voor wat de bandenspanning met dit soort ritten dient te zijn. Zijn wetenschap dat lagere bandenspanning wat meer comfort geeft, maar op dit parcours dodelijk is waar het de snelheid en grip betreft, is nu werkelijkheid geworden. Bij controle na afloop door de zogenaamde deskundigen bleek dat het BAR-niveau bijna strandrace waardig was en dat de rest van geluk mag spreken, want met de juiste hoeveelheid lucht had de uitslag er zeker anders uit gezien.

Dave van Kuilenburg

Dat het daarnaast ook gaat om het gevecht tussen de hoofdrolspelers blijft de moeite om te vermelden. De vorige week aangekondigde herrijzenis van Dave van Kuilenburg (Heiloo) kon dit keer nog niet in daden worden omgezet. Henk Verdonk junior, achter Dave van Kuilenburg als tweede gestart in verband met de stand in het snelheidsklassement, speelde het klaar alle tien omlopen af te raffelen onder de vijf minuten. Al in ronde vijf waren de dertig seconden verschil teniet gedaan en werd Van Kuilenburg in zijn kladden gegrepen. Twee ronden lang wist hij zich vast te bijten in het wiel van de jager op het baanrecord, maar hij moest zich daar ook gewonnen geven. Bij de volgende tijdrit, als de kemphanen weer de confrontatie aangaan, is de startvolgorde omgekeerd door de wijziging in de stand van het KPB-snelheidsklassement en gaat de praktijk uitwijzen hoe de realiteit dan wordt.

Uitslag:

1. Henk Verdonk junior, Egmond aan den Hoef (49.27 min, PR); 2. Dave van Kuilenburg, Heiloo (50.45 min); 3. Vincent Beentjes, Castricum (51.01 min, PR); 4. Sem Beentjes, Limmen (51.44.180 min); 5. Wout Bakker, Heiloo (51.44.978 min, PR); 6. Bob Scholten, Akersloot (51.57 min, PR); 7. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef (59.28 min).

(Foto: Pixabay)