Henk Verdonk junior pakt de draad weer op

Akersloot – Mountainbiker Henk Verdonk junior, inmiddels wonend in Egmond-Binnen, is donderdag winnaar geworden van de wekelijkse tijdrit op sportpark De Cloppenburgh. Een week eerder was hij afwezig en in de twee weken daarvoor strandden zijn pogingen op zijn parcoursrecord van 49.01 minuten scherper te stellen door materiaalpech. Nu verscheen Verdonk junior weer met frisse gedrevenheid aan de start. Doordat Verdonk junior zijn startbeurt had laten verlopen, was de normaal op dertig seconden na hem startende Dave van Kuilenburg uit Heiloo zo gewiekst direct in het spoor van zijn voorganger Verdonk junior te vertrekken in de verwachting of hoop hier voordeel uit te halen. Dat de praktijk een ander beeld liet zien, werd al snel duidelijk en had voor beiden een negatieve uitwerking.

Slechts een halve omloop bleek Van Kuilenburg in staat te zijn het moordende tempo van de latere winnaar Henk Verdonk junior te volgen. Bij de eerste passage was de rondetijd van Verdonk junior 4.47 minuten tegen 4.53 minuten voor Van Kuilenburg. In het verdere verloop wist Dave van Kuilenburg het tijdsverschil in doorkomsten te beperken tot zes seconden, om na halfkoers de hoop op te geven en het resterende deel berustend uit te rijden. Opgeven was geen optie en hij boekte ondanks alles toch een verdienstelijke derde plaats.

Wellicht door fysieke arbeid was de fut er dit keer een beetje uit. Als blijft als, maar indien de pijlsnelle start van Henk Verdonk junior, waarschijnlijk veroorzaakt door de aanklampende en opjagende Dave van Kuilenburg, iets rustiger was geweest, had hij wellicht zijn eigen parcoursrecord uit de boeken gereden. Het gaat soms om een paar seconden, maar dan had hij wellicht een minder oplopend schema laten zien. Nu bleef hij op 26 seconden steken.

Uitslag:

1. Henk Verdonk junior, Egmond-Binnen (49.27 min); 2. Bob Scholten, Akersloot (50.29 min); 3. Dave van Kuilenburg, Heiloo (51.54 min); 4. Ron Boendermaker, Egmond aan Zee (52.01 min); 5. Wout Bakker, Heiloo (52.04 min); 6. Alwin Hes, Bakkum (52.10 min); 7. Alex Hageman, Limmen (54.50 min, PR); 8. Gerrit Jansen, Schagen (56.16 min); 9. Koen Kramer, Egmond-Binnen (56.22 min); 10. Koen Jansen, Schagen (56.50 min).