Help mee met planten van struiken voor bijen, hommels, vlinders en vogels

Castricum – De laatste jaren bleek uit onderzoeken steeds duidelijker dat het slecht gaat met bijen, hommels, vlinders en de meeste andere insecten. Daardoor hebben ook veel vogels het zwaar. De groenstroken in Castricum bevatten vaak sierplanten uit Azië of Amerika, die voor onze insecten en vogels weinig waarde hebben. Zij hebben struik- en boomsoorten nodig die hier vandaan komen.

Heel belangrijk zijn wilgenstruiken, die met hun katjes in het voorjaar supermarkten zijn voor bijen, hommels en vlinders. Later in het voorjaar zijn bloemdragende struiken belangrijk zoals meidoorn, sleedoorn, rode kornoelje en wilde roos. In najaar leveren die weer bessen voor de vogels. Op zaterdag 16 december gaat het burgerinitiatief Transitie Castricum in samenwerking met Stichting Meer Bomen Nu en de gemeente Castricum inheemse struiken planten in de groenstrook langs de Henry Dunantsingel.

Men roept iedereen die verbetering van de biodiversiteit in het groen van Castricum een warm hart toedraagt op die ochtend mee te helpen. Verzamelen om 10.00 uur bij de Henry Dunantsingel aan de oostzijde van het bruggetje naar de Dotterbloem. Uiterlijk 12.30 uur sluit men de actie af. Neem bij voorkeur zelf een spade mee. Koffie en thee zijn aanwezig. Aanmelden graag per e-mail (meerbomennu.nh@gmail.com).

Op de foto:
Een kramsvogel in een Castricumse voortuin. (Foto: Peter Mol)