Heineken ontvoering: relaas van een insider

Rotary Castricum-Kennemerland nodigt iedereen uit om op dinsdagavond 8 november naar het relaas van Gert van Beek, toenmalig chef van het Bureau Zware Criminaliteit, te luisteren over een van de bekendste ontvoeringszaken van Nederland, de Heineken ontvoering. Na afloop is er ook gelegenheid om kennis te maken met de leden van de Rotary Castricum-Kennemerland en vragen te stellen over de Rotary.
Ten tijde van de ontvoering van de heren Heineken en Doderer in november 1983 was Texelaar Gert van Beek (1952) chef van het Bureau Zware Criminaliteit van de Amsterdamse politie. Samen met collega Kees Sietsma gaf hij leiding aan een groot rechercheteam dat deze ontvoeringszaak tot een redelijk goed einde wist te brengen. In oktober 2013, inmiddels gepensioneerd, heeft hij zijn ervaringen in een boek verwerkt, getiteld ‘Meneer Heineken, het is voorbij’. Van Beek was de eerste die de heer Heineken aansprak nadat hij samen met zijn chauffeur Doderer door een Arrestatieteam van de politie in een loods in het westelijke havengebied van Amsterdam was bevrijd.
Van Beek beschrijft de drie uiterst spannende weken van de ontvoering. Hij laat zien voor welke complexe opdracht de politie stond. Hoe konden ze de geharde ontvoerders te slim af zijn? Hoe hielden ze de vele media op afstand? En welke strategie zouden ze moeten volgen om Heineken en Doderer levend vrij te krijgen. Van Beek vertelt van binnenuit het verhaal van de spraakmakendste ontvoeringszaak die  Nederland ooit heeft gekend. Bij zijn presentatie maakt Van Beek gebruik van beeld- en geluidsmateriaal, waarmee hij een zeer realistisch beeld van destijds weet op te roepen.
In Het Ruiterhuys, Heereweg 83 Bakkum, aanvang 20.30 uur. Gratis toegang, consumpties zijn voor eigen rekening. Foto: Merlijn Doomernik.