Hein Poel: veertig jaar voor een lach en een traan

Foto boven:
Hoe het begon in 1990 met Clowns Alfredo (links) en Alfonso in Bakkum. Foto: aangeleverd

Castricum – Volgens sommigen zou op het Bakkerspleintje een borstbeeld van hem geplaatst moeten worden. We hebben het hier over Hein Poel, de man die op gepaste gelegenheden Castricum op zijn kop zet met een van zijn creaties. Van Sinterklaas, Kerstman en Paaskip tot Oermens Cees, Bokito, Baancommissaris Ringsteken Bakkum, Scheidsrechter Vitesse ’22, Nar Hepo, Clown Alfredo, D’Artagnan en Manke Nelis. Bij het terugkijken in de herinneringen blijkt hij zelfs al vanaf 1981 Sinterklaas te spelen, dus in 2021 al veertig jaar. De lach is eenvoudig voor te stellen als je Hein kent, de traan komt tevoorschijn van het vele lachen.

Door Aart Tóth

Zoals gezegd, in 1981 rond 5 december kwam Hein als man met de mijter en lange baard, die toentertijd werden gehuurd bij mevrouw Weeda. Op veler verzoek begon dat met huisbezoeken, waarna het Sintpak en twee Pietenpakken werden aangeschaft omdat mevrouw Weeda ermee stopte. 1985 was het jaar waarin Hein als levensgrote aap Bokito tevoorschijn kwam om bij verschillende verrassingsgelegenheden vooral vrouwen de schik op het lijf te jagen.

Begin van het succes

Het echte succes kwam in 1990, toen Hein samen met Jacob Beentjes echt uit ging pakken als de clowns Alfredo en Afonso op Koninginnedag in Bakkum op de vrijmarkt. ,,Het vermaak sloeg duidelijk aan bij hoofdzakelijk kinderen, met eigen bedachte spelletjes als ‘Pietertje Plet’ en het ‘Negerzoenenvangspel’ erbij’’ vertelt Hein. Jacob had het na een aantal jaren wel gezien, waarna Hein alleen doorging en zelf allerlei attributen verzon en fabriceerde, van ezelswagen tot echte orgeltjes.

Tot op heden, op dit jaar na vanwege corona, is Clown Alfredo een begrip in Castricum bij Koningsdag, de opening van de kermis en op allerlei feesten en partijen. Rond 2000 kwam voor het eerst zijn creatie als Kerstman op de proppen bij Vitesse ‘22 en in de kroeg. In 2005 verscheen een nieuwe spectaculair uitgedoste figuur in Castricum, gevuld met Hein. Bij patisserie De Roset deed de ‘Paaskip’ zijn intrede, die zelfs boven op de luifel kroop ter vermaak bij de koop van paaseieren. Hilariteit volop. Ook dit gebruik komt jaarlijks terug.

Hein en Hein in een montage in 2018. (Foto: Aart Tóth)

Succes uitbouwen

Hein: ,,2008 was het jaar dat ik ging scoren met de eerste intocht in Castricum als Sinterklaas. Intussen uitgegroeid tot een groots spektakel door twee geweldige feesten in de Pancratiuskerk na de intocht.” Als een spraakwaterval somt hij vervolgens de namen van de hoofdpieten in de loop der tijd op, zoals Jacob Beentjes, Hans Brakenhoff en laatst Peter Lambert. Daarvoor werd hij als begeleider van zijn zoons bij Vitesse ’22 gevraagd een wedstrijd te fluiten als scheidsrechter, wat hij intussen nog steeds doet, maar dan bij de veteranen.

Hein: ,,Dat is een leuke tijdsbesteding geworden, die in 2018 leidde tot mijn 350e wedstrijd als scheidsrechter bij de wedstrijd Vitesse-Kleine Sluis. Daar werd ik op het veld verrast met een geweldige taart. In datzelfde jaar werd ik door de Ondernemersvereniging Castricum gevraagd als D’Artagnan op een groots feest in Geesterhage. Het jaar ervoor mocht ik als ‘Oermens Cees’ tevoorschijn komen in het Huis van Hilde.” Tussendoor was hij nog tien jaar Alfredo op het jaarlijkse sociale carnaval voor mensen met een beperking. Zijn successen gingen zelfs buiten Castricum door met optredens in Heemskerk en als Kerstman in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard bij De Roset.

Hein Poel als Oermens Cees in 2017 in het Huis van Hilde. (Foto: Aart Tóth)

Recent

,,Recent mocht ik dit jaar optreden bij Radio Castricum en via een overval in Couleur Locale van TV Castricum. Ook tijdens het uitdelen van kerstpakketten van het OVC mocht ik een bijdrage leveren bij de Voedselbank, hetgeen nogal emotioneel voor mij was. Daarbij stelde ik mijn toekomstige optreden als Sint bij huisbezoeken ter beschikking aan de Voedselbank na aftrek van onkosten. Dat werd ter plaatse verdubbeld door de voorzitter OVC. Leo van Schoonhoven. Een heerlijke ervaring”, aldus Hein. De suggestie van het borstbeeld op bijvoorbeeld het Bakkerspleintje is misschien zo gek nog niet bij zijn 40-jarig jubileum als Alfredo, Sinterklaas, Kerstman etc.