Heerlijke buiten zwemmen in recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Als de zon straks weer lekker schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in, op of rondom het water. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende zwemplekken waar kinderen en volwassen heerlijk kunnen zwemmen. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is in ieder geval klaar voor het zwemseizoen.

Zandstrandjes en grasvelden

Er zijn twee zandstrandjes bij recreatieterrein Zwaansmeer en een bij Dorregeest in Uitgeest. Kinderen vermaken zich altijd uitstekend aan deze zandstrandjes langs het water waar ze mooie zandkastelen kunnen bouwen. Op de recreatieterreinen staan veelal verschillende speeltoestellen en een toiletgebouw. De strandjes zijn hiermee een goed alternatief voor de kust; dichtbij dorpjes in een groene omgeving.

Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kun je heerlijk zonnen en spelen, zonder onder het zand te komen. En op De Hoorne in Akersloot is er zelfs alleen maar gras. Op het water kun je lekker met luchtbedden en andere opblaasbare spullen dobberen. En rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer.

Onderhoud en controles

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.

Informatie

Als er een waarschuwing of zwemverbod nodig is vanwege een normoverschrijding, wordt dat op het desbetreffende strand met een bord bekend gemaakt. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (088 1021300) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden tevens gemeld via Twitter @ZwemwaterRUDNHN. Of raadpleeg de zwemwater app.

Altijd voldoende zwemplekken

Een waarschuwing of zwemverbod heeft meestal betrekking op een klein deel van een strand. Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer kent verschillende zwemplekken. Er blijven dus meestal voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en er naar hartenlust kan worden gezwommen. Een totaaloverzicht van alle zwemlocaties is te vinden op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

Het recreatieschap beheert de recreatiegebieden Alkmaarder- en Uitgeestermeer en tussen IJmond en Zaanstad. Een heerlijke plek voor een dagje uit. Kijk voor meer informatie op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl(Foto: aangeleverd)