Heeren Zeventien zoekt mannen die willen zingen

Akersloot – Het koor Heeren Zeventien is op zoek naar mannen die willen zingen. Dit koor zingt hoofdzakelijk shanty’s, maar soms ook andere liedjes die goed aansluiten bij dat repertoire. Om de twee weken repeteert het koor in ontmoetingscentrum ’t Kruispunt aan de Mozartlaan 1a.

De Heeren Zeventien vormden het bestuur van de VOC, de Verenigde Oost-Indische-Compagnie in de Gouden Eeuw. Echte baasjes waren het, afkomstig uit verschillende handelssteden in het westen van het land, met name uit de provincie Holland. In dat opzicht past de naam Heeren Zeventien ook goed bij het shantykoor. Dit koor bestaat ook uit ‘baasjes’ die vanuit verschillende delen van Noord-Holland komen. Zeventien is ook een mooi getal om de omvang van het koor te bepalen. Met zoveel mannen kun je ook echte maatjes met elkaar zijn en dat lukt zeer goed. Het enthousiasme straalt er bij ieder optreden vanaf!

Een echt shantykoor heeft misschien uitsluitend zeemansliederen op het repertoire, de Heeren Zeventien hebben de shanty’s als basis. De vooral Nederlandse en Engelse shanty’s werden aan boord van schepen gezongen om het zware werk of de eenzaamheid te verlichten. In het eerste geval hoor je in de muziek en zang de ritmes en herhalingen die helpen het tempo in het werk vast te houden. Na het werk sluipen weemoed en het verhalende in de liedjes en niet te vergeten het plezier bij de drank. Het koor zingt van een zilt verleden, van vergane glorie, tot Fiddler’s Green, en van die stoere zeelui, van Mingulay tot Aberdeen, en het Kleine Café Aan De Haven.

Het koor werd in 2002 opgericht en viert dit jaar dus een jubileum. Optredens verzorgt het koor op braderieën en kermissen, in winkelcentra of bij een jubileum, een bedrijfsuitje of zomaar een familiefeestje. Secretaris Koos Groeneveld: ,,Ik hoor mannen weleens zeggen dat ze helemaal niet kunnen zingen. Mijn antwoord is dan: als je kunt praten, dan kun je ook leren om te zingen bij Heeren Zeventien.’’ Het koor nodigt belangstellenden uit om zich aan te sluiten als lid. Kom eens vrijblijvend een repetitieavond bijwonen om kennis te maken met het koor. Kijk op www.heerenzeventien.nl voor meer informatie of mail naar Koos Groeneveld (j.groeneveld19@kpnplanet.nl). (Foto: aangeleverd)