Hattrick Joey van Esveld velt JVC: 4-3

Castricum – Heel lang zag het er naar uit dat Vitesse tegen JVC de eerste punten zou gaan verspelen. Pas toen na een 0-2-achterstand Joey van Esveld in de tweede helft in het veld kwam, ontstond er meer druk naar voren. En dat was hard nodig, want tot dat moment stond de verdediging van JVC als een huis.

Door Henny Reijnders

De doelstelling van de fysiek sterke bezoekers was snel te zien: heel verdedigend spelen en met snelle counters proberen te scoren. En dat ging een klein uurtje prima, ook al omdat de passing Vitesse gewoon slecht was en het tempo mede daardoor ook veel te laag lag. In de 19e minuut kwam JVC op voorsprong. Slecht uitverdedigen leidde tot een onnodig weggegeven vrije trap zo’n 25 meter recht voor doel. De harde inzet leek houdbaar maar vloog voorbij de perplex staande Tom Laan: 0-1. Ook die achterstand maakte weinig los bij de thuisploeg. Rik Beentjes wist af en toe zijn man wel uit te spelen, maar echte kansen vielen nauwelijks te noteren.

Tweede helft

Al kort na rust wist JVC de voorspong te verdubbelen en bleven daardoor in hun verdedigende stramien spelen. Omdat Vitesse daar nauwelijks iets tegen kon uitrichten, werd Joey van Esveld ingebracht om vanaf de linkervleugel voor meer gevaar te gaan zorgen. Dat bleek achteraf een gouden greep. Binnen een kwartier wist de keeper na een aanval van links de bal te pareren maar die kwam voor de voeten van Martijn Kuijs terecht. Die haalde meteen hard uit en zorgde voor de aansluitingstreffer: 1-2. Dat leidde tot meer energie in het veld én langs de lijn. Dat betaalde zich binnen enkele minuten uit, toen een wederom gekeerde inzet door Joey van Esveld kon worden binnengeschoten: 2-2. Sneller en onverwachter kon Vitesse niet op gelijke hoogte komen!

Hattrick

JVC was ook even het spoor kwijt, maar Vitesse vergat door te drukken en liet JVC weer het initiatief nemen. De ploeg uit Julianadorp leek alweer snel op voorsprong te komen toen de bal uit een vrije trap van rechts simpel kon worden binnengetikt. Gelukkig voor Vitesse werd die goal afgekeurd. Dit omdat de scheidsrechter had aangegeven dat gewacht moest worden op het fluitsignaal. De overgenomen vrije trap zorgde alsnog bijna voor die voorsprong, maar dat wist Tom Laan met een prima redding te voorkomen. JVC rook echter zijn kans en een paar minuten later werd het alsnog 2-3 toen de bal uit een echte scrimmage toch in het doel verdween. Vitesse leek weer terug bij af, maar het was Joey van Esveld die drie minuten later zijn tweede en in de 86e minuut zijn echte hattrick voltooide en daarmee Vitesse aan de winst hielp: 4-3! (Foto: Joop Hollenberg)