Hartman Trofee voor Kees Molenaar

Tijdens de jaarvergadering van IJsclub Uitgeest ontving Kees Molenaar de prestigieuze Hartman Trofee. Deze prijs wordt sinds 1992 aan het einde van ieder seizoen uitgereikt in het District Zaanstreek van de KNSB. Tevens werd hij door de club benoemd tot lid van verdienste.

De ene keer gaat de Hartman Trofee naar een opvallend goed presterende jeugdige schaatser en de andere keer naar schaatsbegeleiders of schaatsbestuurders.

Kees: “Toen er plotseling drie mensen binnenliepen op de jaarvergadering kreeg ik het een beetje warm en voelde mij wat opgelaten want ik ben gewoon een doener en hoef niet zo nodig vooraan te staan .”

Als kind voetbalde hij maar al snel kwam het schaatsen in beeld toen hij mee mocht rijden naar de ijsbaan met Leo Jak. Daar ontwikkelde het schaatsvirus zich gestaag.

Kees: “Het mooie van schaatsen is de veelzijdigheid qua beweging, het is een moeilijke technische sport en je kunt het lang blijven beoefenen. Voetbal is een teamsport en schaatsen een individuele prestatie maar de teamgeest is onder schaatsers ook zeker te vinden. Zij zijn altijd geïnteresseerd in elkaars prestaties. Je hoort vaak ‘hoe snel heb jij gereden’ of ‘wat is je pr’. Er wordt aangemoedigd en er is onderlinge waardering.”

Vijftien jaar geleden werd zijn dochter lid van IJsclub Uitgeest en sinds die tijd heeft Kees zich ingezet voor het jeugdschaatsen van Uitgeest.

Zijn activiteiten zijn talrijk. Kees geeft training aan diverse pupillen- en juniorencategorieën, begeleidt de schaatsers voor, tijdens en na de wedstrijd, regelt inschrijvingen, ondersteunt bij jeugdschaatskampen en is contactpersoon voor ouders en kinderen.

De afgelopen twee maanden was er na het schaatsseizoen even pauze. Volgens Kees heb je dan alle rondjes wel gezien, maar vanaf begin mei wordt er hard gewerkt aan de conditie om in oktober weer beslagen ten ijs te gaan.

Het fietsen en intervaltrainingen nemen daarbij een belangrijke plaats in.

Kees: “Vroeger hadden we duurloopjes waar je niet vrolijk van werd maar je conditie was prima. Nu zorgen we er naast de conditie ook vooral voor dat kinderen het leuk vinden zodat ze willen blijven schaatsen. Wij hebben een hechte, gezellige club en organiseren naast de sport leuke dingen als BBQ, St. Klaasfeest of kamp.

Ik zou iedereen die nieuwsgierig is, willen oproepen eens aan een proeftraining mee te doen.”

Voor meer informatie bel Kees Molenaar: 06-37464291 of bezoek www.ijsclubuitgeest.nl. (Monique Teeling)