Castricum – Hans-Peter Winter (53), werkzaam bij De Roset, heeft het loodzware examen tot Meester Patissier succesvol afgerond. De prestigieuze titel is alleen weggelegd voor de absolute top binnen de bakkerijbranche. In Nederland gingen drie anderen hem voor: Rudolph van Veen, Robèrt van Beckhoven en Hidde de Brabander.
Door Monique de Jager
De zogenoemde Meesterproef is een uitzonderlijk zwaar examen dat drie overvolle dagen in beslag neemt en maar eens in de drie jaar wordt afgenomen. Alle opdrachten moeten tot in perfectie uitgevoerd worden. „Het voelt alsof ik een marathon heb gelopen. Ik moest iedere dag vol gas door om alles op tijd af te krijgen”, vertelt Hans-Peter de dag na het examen. „Maar eigenlijk ben ik er al drie jaar mee bezig. Nadat ik de vorige keer zakte, ben ik me vol overgave gaan voorbereiden op dit examen. Steeds nieuwe creaties bedenken, uitproberen en vastleggen in een portfolio.”
Opdrachten
Het examen begon in Eindhoven en Hans-Peter arriveerde daar met een grote bus vol materialen en afgewogen ingrediënten. „Er is een aantal vaste opdrachten dat uitgevoerd moet worden, zoals het maken van bonbons, een ijstaart, een showstuk en twee soorten gebakjes. Een van de gebakjes is geïnspireerd door de zeedijk en de golven van de zee. Met pistache, vanille, framboos en het frisse van limoen. Omsloten met chocolade op een krokante bodem.” Zijn showstuk werd een indrukwekkend beeld van 120 centimeter hoog, volledig vervaardigd uit chocolade en suikerwerk. Daarnaast is er een mysterieopdracht, die ter plekke bekend wordt gemaakt. „Dat vind ik de leukste opdracht, omdat je daar echt je creativiteit in kwijt kunt. In dit geval moest ik van verschillende soorten vlees en groenten in twee uur tijd zestig hartige hapjes maken. Na drie dagen keihard werken moest ik op woensdag alles afmaken en op tijd inleveren voor jurering. Een race tegen de klok, maar ik heb alles binnen de tijd afgekregen.” Daarna kwam het verlossende woord: Hans-Peter en zijn twee medekandidaten waren geslaagd!
Inspiratie
,,Als thema heb ik ‘Culinature’ bedacht, een samensmelting van de woorden culinair en nature, omdat de natuur mij inspireert bij het maken van mijn creaties. Ik woon in Den Helder, vlak bij zee, en ik wandel graag in de duinen of op het strand. Bij mijn creaties gebruik ik veel producten die in de natuur te vinden zijn, zoals de duindoornbes of fruit en noten. Soms doet de vorm denken aan de natuur, zoals de golven van de zee. Hans-Peter heeft bij het examen een etalage ingericht waarin hij zijn creaties heeft tentoongesteld. „Het decor weerspiegelde strand, zee en duinen. In alles kwam het thema Culinature terug.”
Dankbaar
Het waren intensieve jaren en soms zakte de moed Hans-Peter in de schoenen. „Dan lukte niet wat ik had bedacht en overwoog ik om er maar helemaal mee te stoppen. Maar nu ben ik supertrots op mezelf en wat ik heb bereikt. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle steun en overweldigende reacties van mijn familie en collega’s. Vince en Krista Spijkerman van De Roset hebben me volledige vrijheid gegeven en me ondersteund waar ze konden.” Hans-Peter werkt nu vijf jaar bij De Roset aan de Burgemeester Mooijstraat en is van plan daar te blijven. „Het is mijn passie en mijn doel is om mensen enthousiast te maken voor dit mooie vak. Ik begeleid graag leerlingen tijdens mijn werk en help ze om zich voor te bereiden op examens.”
Inauguratie
Met Hans-Peter is Nederland een nieuwe Meester Patissier rijker. De officiële inauguratie van de drie geslaagden vindt plaats op 2 juni bij InnStyle in Maarssen, waar ze worden opgenomen in de gelederen van de Meesters: een select gezelschap van vakmensen op het hoogste niveau.
Op de foto:
Hans-Peter (l) en Vince Spijkerman. (Foto: Hans-Peter Winter)