Hans Goedhart illustreerde Straatjournaal

Castricum – Plaatsgenoot en schilder/tekenaar Hans Goedhart heeft een aantal portrettekeningen gemaakt voor een speciale literaire editie van het Straatjournaal. Hierin staan verhalen van gerenommeerde Nederlandse schrijvers.

De 68-jarige Hans Goedhart is al jaren actief voor het vluchtelingenwerk en zegt daarover: ,,Ik was eerst vrijwilliger bij de stichting Vluchtelingenwerk op het kantoor te Heemskerk. Nadat de IJmondgemeenten in 2011 de opdracht voor de begeleiding van vluchtelingen aan een andere organisatie opdroegen, ben ik een aantal mensen op persoonlijke titel blijven helpen met allerlei voorkomende zaken. Die betreffen onder andere woninginrichting, het invullen van formulieren, schuldsanering of problemen van medische aard. Ik ben ook zes jaar bestuurslid/secretaris geweest van Vluchtelingenwerk Noordwest Holland.”

Straatjournaal

Hans heeft als grote hobby tekenen en schilderen. Hij exposeert regelmatig en nam onder andere deel aan verschillende Kunstfietsroutes. Vorig jaar werd hij benaderd door een journalist van Dagblad Kennemerland: ,,Zij vroeg mij of ik het Kerstnummer van het Straatjournaal wilde illustreren. Deze krant verschijnt in grote delen van Noord-Holland. Het ging daarbij om tekeningen bij verhalen over droomhuizen die geschreven waren door dak- en thuislozen.”

Inkttekeningen

Kennelijk maakte Hans indruk met zijn tekeningen, want voor de zomereditie van het Straatjournaal mocht hij ook aan de slag: ,,Ik heb zeven portretten getekend van bekende schrijvers die een bijdrage aan deze literaire special hebben geleverd. Als voorbeelden noem ik Kees van Beijnum, Tommy Wieringa en Yvonne Kroonenberg. Het zijn gewassen inkttekeningen die aan de hand van foto’s tot stand zijn gekomen.”

Het Straatjournaal kost 2,50 euro, waarvan 1,20 euro bestemd is voor de dak- of thuisloze die de krant verkoopt. De verkoop vindt plaats bij winkelcentra. De literaire special is nog tot september verkrijgbaar. (Tekst: Hans Boot)

Op de foto:
Hans Goedhart in zijn atelier. (Foto: Hans Boot)