Hans Balk laat schoonheid van realiteit zien

Castricum – De Castricumse vakfotograaf Hans Balk (65) is een nieuw project gestart. Hij maakt honderd portretfoto’s van mensen in de leeftijd van één tot en met honderd.

Na veertig jaar les gegeven te hebben in het voortgezet onderwijs, waarvan dertig jaar bij het Jac. P. Thijsse College, ging Hans Balk in 2017 van zijn pensioen genieten. Naast sporten en reizen kon hij zich vanaf dat moment nog meer toeleggen op een andere grote hobby: ,,Dat is fotograferen, waarmee ik op mijn zeventiende ben begonnen. Al geruime tijd heb ik mijn eigen bedrijf Balkphotoart en drie jaar geleden rondde ik de opleiding tot vakfotograaf af aan de fotovakschool in Amsterdam. Ik houd mij onder andere bezig met portret- en groepsfotografie en geef cursussen fotografie en photoshop. Daarnaast produceer en verkoop ik vrij werk, waarmee ik ook een aantal keren per jaar op kunstmarkten in de regio sta. Daarnaast exposeer ik regelmatig op verschillende locaties.”

Vergankelijkheid

Nadat Hans de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, ging hij wat filosoferen over het snel ouder worden: ,,Ons leven is een flits in de tijd en in die flits veranderen wij. We zijn bang om ouder te worden. Je vastklampen aan jeugdigheid en volmaaktheid is echter een strijd die je toch niet kunt winnen. Als je het leven volledig accepteert, dan zie je de schoonheid van vergankelijkheid in je spiegelbeeld en profiel. Deze vergankelijkheid, deze onontkoombare realiteit, wil ik vastleggen in honderd portretten, beginnende bij een kind van een jaar en eindigend bij een honderdjarige.

Tentoongesteld

De foto’s bestaan uit een zwart profiel, waarin een portret is gemonteerd. ,,Tot nu toe heb ik ongeveer 35 personen gefotografeerd. Dat doe ik in mijn studio in Uitgeest of bij de mensen thuis. Als alles af is wordt er een kunstwerk van gemaakt, bestaande uit vijf rijen van twintig foto’s, dat ook ergens wordt tentoongesteld. Ik hoop alles voor december af te ronden en het resultaat begin 2021 te kunnen exposeren. Als mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen aan dit project, kunnen zij een mail sturen naar info@balkphotoart.com”, aldus Hans. (Tekst / Foto: Hans Boot)