Handbalvereniging CSV aan vooravond van jubileumseizoen

Castricum – Seizoen 2023-2024 wordt voor de leden van handbalvereniging CSV extra bijzonder. De vereniging jubileert en organiseert diverse activiteiten om bij dat feit stil te staan. Dat begint al in september met een ouder-kind-toernooi voor leden. In november staat een reünie voor oud-leden op het programma.

Door Raimond Bos

In 1948 speelde een damesteam de eerste handbalwedstrijden onder de naam CSV. De vereniging heeft sindsdien een succesvol bestaan en speelde zelfs enige tijd op zeer hoog niveau. Ook nu nog draaien de Castricumse handballers met het herenteam mee in de landelijke competitie. Naast de reguliere teams voor senioren en jeugd zijn er ook twee rolstoelhandbalteams. Meerdere spelers uit deze teams komen ook uit in het nationale rolstoelhandbalteam.

Het eerste damesteam van CSV in 1948. (Foto: aangeleverd(

Schoolhandbal

Over belangstelling bij de jeugd heeft CSV niets te klagen. Momenteel telt de vereniging tien jeugdteams, die allemaal zowel in de zaal als op het veld actief zijn. Opvallend is het relatief hoge aantal jongens binnen de vereniging. ,,We hebben twee volledige jongensteams en een aantal gemengde teams, daarmee hebben we meer jongens in de vereniging ten opzichte van het landelijke beeld’’, vertelt vicevoorzitter Edwin Gerritsen.

Volgens hem is het met name te danken aan de introductie van het schoolhandbal dat de aanwas van jeugdleden zo groot is geworden. Toch maakt hij ook een voorbehoud: een grote jeugdafdeling staat nog niet direct garant voor een goede doorstroming naar de senioren. ,,Het vasthouden van de jeugdleden is de uitdaging. De handbalbond ziet dat ook als uitdaging. De jeugd krijgt uiteindelijk zo veel prikkels, dat ze snel geneigd zijn om andere keuzes te maken.’’

Bestuursfuncties

Zelf kwam Gerritsen op 10-jarige leeftijd bij CSV spelen. ,,Ik speelde vanaf mijn zesde jaar bij een vereniging in Heiloo, maar daar was geen jongensafdeling. Op mijn tiende ben ik bij CSV gekomen.’’ Na twee jaar hield hij het handballen voor gezien, maar inmiddels is zijn zoon al zes jaar lid van de vereniging en besloot hij vanuit die hernieuwde kennismaking om zich beschikbaar te stellen voor een bestuursfunctie.

Een wedstrijd van het CSV-herenteam in 1984 in sporthal De Bloemen. (Foto: Oud-Castricum)

Gerritsen: ,,Het is voor ons – net als voor veel andere verenigingen – heel lastig om bestuursfuncties ingevuld te krijgen. Wij zijn bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe voorzitter en over enige tijd stopt onze secretaris, dus daar moet ook een opvolger voor komen. Aan het eind van het volgende seizoen stopt de penningmeester. Misschien kom ik op onze reünie in contact met oud-leden die belangstelling hebben voor een bestuursfunctie.’’

Juist het feit dat de vereniging veel jeugdteams heeft en slechts twee seniorenteams, blijkt een handicap te zijn in de zoektocht naar bestuurders: ,,We moeten het vooral van de ouders hebben, maar zij zijn terughoudend. Hun betrokkenheid is groot, maar het invullen van de kernposities blijft een lastige klus.’’

Zaalsporten onder druk

Momenteel heeft de handbalvereniging bijna 170 leden. Dat waren er ooit meer, maar veel verenigingen die zich bezighouden met teamsporten kampen al jaren met teruglopende ledencijfers. Gerritsen: ,,Mensen hebben tegenwoordig steeds minder tijd over. Als vereniging met zaalsport merken wij dat nog eens extra, want doordat je een zaal moet huren, heb je ook een hogere contributie. CSV speelt gelukkig ook buiten, waardoor wij het allemaal nog goed kunnen redden.’’ De meeste leden van de seniorenteams zijn inmiddels dertigers, maar desondanks weet men zich in de landelijke competitie nog goed te handhaven. ,,Dat komt omdat andere verenigingen ook kampen met onvoldoende aanwas bij de senioren. Daardoor zijn we nog steeds in staat gebleken om ons niveau te behouden.’’

Team DJ1 van CSV in 2022. (Foto: aangeleverd)

Festiviteiten

Op zaterdag 4 november is de grote reünie voor oud-leden van CSV. Het zal een gezellige bijeenkomst worden met veel ruimte om herinneringen op te halen. Wie erbij wil zijn, kan zich via www.csvhandbal.nl/over-csv/jubileum aanmelden of een e-mail naar jubileum@csvhandbal.nl sturen. Ook is het mogelijk om aan te melden voor de nieuwsbrief, waarin andere festiviteiten in het kader van het jubileum zullen worden aangekondigd. Medio januari zal een speciale verenigingsdag plaatsvinden waarbij de jeugd in actie kan komen samen met de senioren. Ook een clinic rolstoelhandbal staat op het programma.

Verder worden in het jubileumjaar twee loterijen gehouden. Bij de opening van het speelseizoen op zaterdag 9 september zijn lootjes te koop (1 euro per stuk, zes voor 5 euro) waarbij onder meer kaartjes zijn te winnen voor voetbal- en handbalwedstrijden van topniveau. Een bedrijf in duurzame natuurlijke verzorgingsproducten heeft bovendien een pakket samengesteld ter waarde van 150 euro. Op 4 november volgt de superloterij met prijzen als een uur vliegen voor twee personen, het bijwonen van een festival backstage met Kris Kross Amsterdam en overnachting inclusief ontbijt voor twee personen en is opnieuw een luxe verzorgingspakket.

Sponsoring

Bedrijven die nog iets aan sponsoring (in diensten of producten) voor de loterij willen bieden of anderzijds wil sponsoren (reclamebord, teamshirts, groene sponsor) kunnen via sponsoring@csvhandbal.nl contact opnemen.