Haan kraait victorie bij SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 4 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de twaalfde ronde van de interne competitie. Aan veertien – extra grote – tafels werd gespeeld.

Koploper Bob Stolp trof in Hans de Goede een lastige, maar niet onoverkomelijke tegenstander. In het middenspel wist Stolp met subtiele zetten beslissend voordeel te bereiken. De partij tussen Ferry Haan en Marlies Sturk was boeiend. Met een toren pende Haan een zwarte loper om deze even later met een ijzersterke pionzet in te rekenen. Met die fraaie combinatie legde Haan de basis voor een opvallende zege. Even leek Theo Al met een pluspionnetje beter te staan tegen Ed van Duin, maar Van Duin trok zich niets aan van het materiële nadeel en werkte gestaag aan een winnende koningsaanval. Bert Hollander liet tegen Ed Stolp zien dat de aanval nog steeds de beste verdediging is. Althans, na een kleine dertig zetten verbrokkelde de zwarte verdediging en schoof Hollander naar winst.

Siciliaanse verdediging

Harold Ebels koos voor een verrassende variant in de Siciliaanse verdediging, maar de uitgekookte Luc Janssen liet zich niet afleiden en behaalde de zege via een sterke aanval met toren en dame over de G-lijn. Samer Alrayes en Barry Blekemolen voerden een waar spektakelstuk op, waarbij de dame van Alrayes minder sterk was dan de twee samenwerkende torens van Blekemolen. Aart van den Brink was in z’n nopjes met zijn zege over Jeroen van Vliet. Met name zijn bijzondere stelling-opbouw – de zogenaamde Nijlpaard-verdediging – baarde opzien. Nico Pepping en Bert van Diermen gaven elkaar geen duimbreed toe. Na dertig zetten werd de vrede getekend: remise. Tars Wanders en Remi Aafjes zorgden voor een hoogstaande partij. Lang leek het daarbij op een remise uit te draaien, maar in het diepe eindspel profiteerde Wanders toch nog van een slordigheidje van zijn opponent. Harry Levering veroverde een pionnetje van Marcel Wester. Dat was nu precies het pionnetje dat Wester tekort kwam om de verdediging rondom zijn koning overeind te houden. (Foto: Pixabay)