Grote opkomst eerste stemdag

Castricum – Gisteren was de eerste mogelijkheid om te stemmen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Daarvoor kon men in Castricum alleen terecht bij Stembureau 1 dat in het gemeentehuis was ingericht. Eigenlijk was de dag alleen bestemd voor ouderen en kwetsbare inwoners, maar dat liep volgens voorzitter Wim Swart toch anders: ,,Het was ongewoon druk en zo’n grote opkomst hadden we niet verwacht. Rond 17.00 uur zaten we al ruim boven de 800 stemmen. Dat betekent dat er ook veel mensen zijn geweest die woensdag ook hadden kunnen gaan. Maar we zijn allang blij dat de kiezers komen. Voor de toekomst is het ook helemaal niet verkeerd als er voortaan drie dagen kan worden gestemd, want we komen toch niet meer van de coronamaatregelen af.”

Wat dat betreft was aan alles gedacht: ,,We hebben extra begeleiders in moeten zetten. Zo staat er bijvoorbeeld bij de in- en uitgang een vrijwilliger, zijn de loketten voorzien van plastic schermen en krijgt iedere stemmer zijn eigen potlood die niet ingeleverd hoeft te worden. Ook de stemhokjes staan op anderhalve meter van elkaar en zo nodig worden er gratis mondkapjes verstrekt”, aldus Swart. Over het schriftelijk stemmen liet een woordvoerder van de gemeente weten dat er van deze mogelijkheid gebruik was gemaakt door circa 2.300 van de 6.900 inwoners van 70 jaar of ouder, die hiervoor in aanmerking kwamen. Van alle briefstemmen bleken zestig stemmen ongeldig. Vandaag werd bekend dat stemformulieren, die goed zijn ingevuld maar onjuist zijn verzonden, alsnog geaccepteerd kunnen worden. (Tekst en foto: Hans Boot)

Op de foto:
Piet Gijzen is gereed om zijn stem uit te brengen. Achter het loket: Rozemarijn Vrolijk, Hans van Schoor en daarachter Wim Swart.