Groene stroom voor de smartphone

Op het schoolplein van het Clusius College Castricum is een wel heel bijzondere boom geplant. De ElectriciTree. Een door de vmbo-leerlingen zelf ontworpen oplaadpunt op zonne-energie. Even snel de telefoon opladen in de pauze, echt superhandig.

De rode paal is een markante blikvanger. ,,Rood, maar toch groen’’, zegt Michel Walda, één van de coördinatoren van het Clusius Go Green Team. De ElectriciTree is het resultaat van een gezamenlijk onderwijsproject door vmbo-leerlingen van het Clusius College en vwo-leerlingen van het Ichthus Technasium. Het oplaadpunt is samen met expert Frank Hoogers van Independent Energy ontworpen, ontwikkeld en gerealiseerd.

,,Het idee speelde al een tijdje bij de leerlingen in ons Go Green-team’’ aldus Walda. ,,Zonnepanelen op het dak waren natuurlijk ook een optie, maar die zijn vaak onzichtbaar. Omdat leerlingen het laadpunt nu dagelijks zien en zelf praktisch gebruiken ervaren ze veel bewuster wat duurzame energie is. En het is natuurlijk een ontzettend tof project om samen met leerlingen uit te voeren.’’

De leerlingen van het Clusius ontwikkelden zich in het project als opdrachtgever. Ze deden onderzoek naar de gebruikerswensen, beoordeelden de ontwerpen en kwamen met geweldige ideeën. Zo is het bankje rondom het oplaadpunt van hout “Wie wil er nu een koude kont krijgen van een betonblok?” en wordt de overcapaciteit van energie geleverd aan de school. Zo heeft de ElectriciTree ook buiten schooltijden een waarde.

Niet geheel toevallig is de ElectriciTree onthuld op 10 oktober. De tiende editie van de Dag van de Duurzaamheid. ,,Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. We geven de leerlingen mee hoe belangrijk het is om zorgvuldig met onze planeet om te gaan, zodat komende generaties er ook nog van kunnen genieten. Het oplaadpunt op zonne-energie is een mooie aanvulling op al onze duurzaamheidsprojecten’’, zegt Patricia Bleeker, directeur Clusius College Castricum.

Alle inzet werd op deze feestelijke dag ook nog eens beloond met een tweede Groene Vlag van Eco-Schools. De vlag wordt uitgereikt aan scholen waarvan de leerlingen zélf activiteiten ondernemen om de school (verder) te verduurzamen. ,,Vooral een grote beloning voor onze leerlingen’’, aldus Bleeker.

Rood, maar toch groen. Annelies, Christel, Marit en Raymen van het Clusius Go Green team laten trots hun project zien (foto: aangeleverd)