Gratis fietscheck in Castricum

Castricum – Veiliger fietsen tot je 100ste is het motto van de bewustwordingscampagne Doortrappen. Het initiatief is opgezet omdat ouderen zich vaak niet bewust zijn van het risico dat fietsen met zich mee brengt. Door het geven van fietstips, fietscontroles, fietslessen en andere fietsactiviteiten zijn mensen bewust van hun fiets gedrag en ambassadeur voor fietsveiligheid.

Op 17 juni tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen mensen gratis hun fiets laten checken. De locatie is de Brink, waar normaal de viskraam en de bloemen- en plantenkraam staat. Fietsenmaker Sander van Sanders Fietsbus gaat de controles uitvoeren. Hij legt uit: ,,Om veilig te kunnen fietsen is onder andere een veilige fiets nodig. Denk hierbij aan goede remmen, een juist profiel op de banden, stevig vastzittende onderdelen en een gesmeerde ketting.’’ Een afspraak maken is niet nodig, mensen kunnen onaangekondigd langsfietsen. Voor de fietscheck gebruikt Sander een standaard checklist conform de eisen die de ANWB stelt aan de fietscheck voor de verkeersexamens.

,,In Castricum wordt veel gefietst, we wonen dan ook in een prachtige omgeving vlakbij de duinen ook fietsen er veel mensen door het dorp’’, zegt buurtsportcoach Winnie Assendelft. ,,Vandaar dat wij voor de Brink gekozen hebben, omdat daar veel fietsers voorbij komen. Hoe leuk en nuttig om vóór je fietsrit even je fiets te laten checken. Iedereen is welkom.’’ De provincie Noord-Holland financiert de campagne Doortrappen. De buurtsportcoaches van Team Sportservice voeren het programma uit. De gemeente Castricum draagt deze kosten. De gemeente vindt sport en bewegen onder alle doelgroepen belangrijk. Veilig Verkeer Nederland en de plaatselijke afdeling van de Fietserbond ondersteunen en adviseren gedurende de campagne. (Foto: aangeleverd)