Gratis compost scheppen

Castricum – Gft scheiden loont: HVC en de gemeenten leveren gratis compost aan de inwoners, gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit-, en tuinafval. De actie gaat zaterdag 17 maart van start in diverse gemeenten.

In Castricum kan gratis compost geschept worden vanaf zaterdag 17 maart (9.00-13.00 uur) en de werkweek erop (8.30-15.45 uur) zolang de voorraad strekt, bij het afvalbrengdepot aan de Schulpstet nummer 17. Wethouder Rob Schijf komt zaterdag om 9.00 uur een handje helpen met scheppen. Voor alle gemeenten geldt: zelf een schep meebrengen en zakken of aanhanger. Dek de aanhanger wel af met net of zeil, dat voorkomt een boete.

De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval. Van iedere volle container van 140 liter kan 15 tot 20 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Afval is dus geen afval, maar een waardevol product als het goed gescheiden wordt.

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, belandt in de gft-bak. De andere heft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Op www.compostdag.nl is meer informatie te vinden over de Compostdag.