Gluren bij duurzame buren

Regio – Scherm aan, hapje en drankje bij de hand en lekker gluren! Van 20 tot en met 25 juni leidt de groene reporter Raoul Santibañez inwoners uit de regio Alkmaar elke avond rond door een duurzame woning. Zo kunnen ze ontdekken hoe het is om duurzaam, energiezuinig of zelfs aardgasvrij te wonen.

Na een eerste succesvolle editie in West-Friesland neemt de regio Alkmaar nu het stokje over. Tijdens het unieke evenement ‘Gluren bij duurzame buren’ kunnen inwoners coronaproof binnenkijken bij duurzame buurtgenoten. Gewoon achter de laptop, in de eigen woonkamer. De deelnemende woningen zijn op www.duurzaambouwloket.nl/gluren te vinden. Aanmelden voor de livestreams is al mogelijk.

Echte verhalen

De deelnemende woningen zijn divers. De groene reporter bezoekt een nul-op-de-meter drive-inwoning uit 1976, een oud arbeidershuisje en een hypermoderne nieuwbouwwoning. Bekende maatregelen als warmtepompen, isolatie en zonnepanelen komen aan bod. Maar ook unieke oplossingen zoals een accu en regenwateropslag. De groene reporter verzorgt elke dag een inspirerende rondleiding. Huiseigenaren laten de duurzame maatregelen zien en vertellen waarom zij hiervoor hebben gekozen. Ze delen tips, ervaringen en dilemma’s. Na de rondleiding kunnen inwoners live al hun vragen stellen aan de bewoners en een onafhankelijk energieadviseur van het Duurzaam Bouwloket. Alle vragen over terugverdientijden, technieken, de stappen die men zelf kan zetten en subsidies worden beantwoord.

Meer informatie

Gluren bij duurzame buren is een initiatief van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. Zij organiseren het project in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord. Meer weten? Neem contact op met Jenneke Spijkstra van ODNHN door te bellen (088 1021300) of te mailen (jspijkstra@odnhn.nl). (Foto: aangeleverd)