GGD roept ouders op voor deelname aan Kindermonitor 2021

Regio – Tot eind mei voert GGD Hollands Noorden een grootschalig online onderzoek uit naar gezondheid, welzijn en leefstijl van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 11 jaar. Alle ouders met kinderen in deze leeftijd uit Noord-Holland-Noord kunnen via www.kinderminitorHN.nl de online vragenlijst invullen. De resultaten zijn bedoeld om gemeenten en de GGD te ondersteunen bij het gezondheidsbeleid gericht op onze jongste inwoners.

Het doel van de kindermonitor is het verkrijgen van inzicht in de gezondheid en het welzijn van kinderen in Noord-Holland-Noord. De GGD voerde in 2016 en 2011 een soortgelijk onderzoek uit. Hierdoor is het mogelijk om veranderingen in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van kinderen op te sporen. Zeker in tijden van corona is dit inzicht in de gezondheid onmisbaar. De resultaten van het onderzoek helpen de gemeenten en de GGD bij het opstellen en uitvoeren van het jeugd- en gezondheidsbeleid. Uit het onderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om extra hulp te bieden aan bepaalde groepen kinderen of om extra voorzieningen op te zetten in gemeenten. Je kunt hierbij denken aan opvoedingsondersteuning, voorlichtingsactiviteiten, sportstimulering en toegankelijkheid van zorg.

Deelname aan onderzoek

Voor het onderzoek is een online vragenlijst samengesteld waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: zwangerschap en geboorte, (psychische) gezondheid, welzijn, corona, fysieke en sociale omgeving, opvoeding, sociale steun en leefstijl. Alle ouders van 0 t/m 11 jarige kinderen uit de regio Noord-Holland Noord kunnen de vragenlijst via www.kindermonitorhn.nl invullen. Het invullen duurt ongeveer vijftien minuten en is anoniem. Ouders worden actief benaderd om de vragenlijst in te vullen via onder meer het consultatiebureau, de basisschool, het kinderdagverblijf, sociale media, flyers, posters en via andere ouders. Deelnemers maken kans op een bol.com bon van 10 euro (winkans 1 op 15) of één van de vier weekendjes weg naar keuze ter waarde van 250 euro.

Resultaten

De resultaten van de Kindermonitor 2021 verschijnen eind oktober 2021 op de gezondheidsatlas van de GGD. Resultaten van het onderzoek uit 2016 zijn op www.ggdhn.nl/kindermonitor te bekijken. Meer informatie over de Kindermonitor is op www.ggdhn.nl/kindermonitor te vinden. (Foto: Ben Kerckx via Pixabay)