Gezocht: slachtoffers van cybercriminaliteit die hun verhaal willen doen

Regio – Het aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit is in Noord-Holland vorig jaar fors gestegen. Door het delen van slachtofferverhalen willen Noord-Holland Samen Veilig (NHSV) en Slachtofferhulp Nederland inwoners voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. NHSV – een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 34 gemeenten – zoekt via de website www.hetslachtofferspreekt.nl slachtoffers van cybercriminaliteit in de regio die (anoniem) hun verhaal willen doen.

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die slachtoffer is geworden van de vele vormen van cybercrime. Denk daarbij aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware. Los van de financiële gevolgen ondervinden slachtoffers ook emotionele gevolgen van internetcriminaliteit. Ondanks de aandacht voor de toename van het aantal cybercrimeslachtoffers in de regio lees je relatief weinig gedetailleerde verhalen en ervaringen van slachtoffers.

Marieke Verhagen, projectleider bij Noord-Holland Samen Veilig, denkt echter dat het delen van cyberslachtofferverhalen in de regio bij kan dragen aan de bewustwording en zelfredzaamheid van inwoners: ,,Dat cybercrime een snelgroeiend probleem is dat alleen maar erger wordt, blijkt wel uit de cijfers. In 2020 nam het aantal meldingen en aangiften in Noord-Holland zelfs met 78 procent toe ten opzichte van 2019. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercrime communiceren om meer leed te voorkomen. Niemand kan zich meer permitteren om te denken dat het hem of haar niet overkomt. Dat bewijzen de vele slachtoffers in onze regio.”

De gemeente Castricum neemt deel aan de campagne ‘Het slachtoffer spreekt’. Zelf een ervaring delen? Bezoek www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)