Gezellig ontbijten met Sinterklaas

Castricum – Het is zondagochtend 09.30 uur als twintig kinderen voor het tijdelijke onderkomen van Sinterklaas aan de Burgemeester Mooijstraat staan te wachten om samen met de Goedheiligman te ontbijten. Probleem is alleen dat De Sint nog ligt te slapen.

Door Henk de Reus

De inmiddels wakker geworden Pieten sluipen zachtjes naar buiten om samen met de kinderen wat rek- en strekoefeningen te doen. Daarna loopt iedereen op z’n tenen naar binnen om Sinterklaas niet te laten schrikken. Als hij na een paar minuten nog steeds geen oog open doet gaan de kinderen rond zijn bed staan en zetten zachtjes het lied ‘Zie ginds komt de stoomboot’ in. En warempel, hier reageert Sint op. Waarschijnlijk heeft de geur van verse koffie ook een handje geholpen.

Sint wrijft wat in z’n ogen als de kinderen hem begroeten. Als hij hulp krijgt bij het uit bed stappen dient zich plotseling een verrassing aan. Sint heeft zijn sokken in bed aangehouden. Was het ’s nachts te koud omdat de thermostaat vanwege de torenhoge gasprijs omlaag moest? Nee hoor, hij legt uit dat oudere mensen ’s nachts koudere handen en voeten hebben omdat de doorbloeding wat minder wordt.

Omdat de kinderen al wat langer hebben moeten wachten slaat Sint het gebruikelijke ochtendritueel, wassen en tandenpoetsen, voor één keer over. In zijn nachtgewaad neemt hij plaats aan de tafel waar de Creatieve Wieven een zeer gevarieerd ontbijt hebben klaargezet. Iedereen laat zich dit prima smaken en er volgen heel wat gezellige onderonsjes. Voor de kinderen kan de dag niet meer stuk. Welk kind kan er immers ook zeggen dat het een boterhammetje met Sinterklaas heeft gesmeerd? (Foto: Henk de Reus)