Gevarieerde Kunstroute Uitgeest

In Uitgeest is men nog lang niet ‘kunstmoe’, bleek uit de drukbezochte kunstroute afgelopen weekend. Op de fiets of wandelend ging men de verschillende locaties af. Ervaren kunstenaars maar ook nieuwkomers als Tini Wester uit Uitgeest exposeerden in bijvoorbeeld de Kuil. Tini: “Ik had al wat gedaan met olieverf en nu krijgen wij aquarelles van Joop de Beer, die zelf ook exposeert op de route. Aquarelleren is vrij lastig en thuis had ik de spullen al lang aan de kant gegooid maar hier moet je er toch iets van proberen te maken.” In de Binnenmeerschool was de ruimte weer goed gevuld. Het mannetje in de teil trok bij binnenkomst direct de aandacht. Kunstenares Christine van Ingen: “Ik heb ‘m net verkocht aan een mevrouw die haar man er in herkende en grappig detail is dat ik als kind nog in die teil heb gezeten.”

Ook Galerie de Verfschuur van Nel en Jan Tiebie was het bezoeken waard. Beeldend kunstenaar Margret Schilder liet ter plekke zien hoe een groep zeehonden van klei bovenop elkaar gestapeld er toch heel natuurlijk uitziet. Uit het hoofd werkte ze gestaag door, ondertussen uitleg gevend aan wie er meer van wilde weten.

Margret: “Ik had een abonnement genomen bij Artis, heb er aardig wat uurtjes doorgebracht en eerst heel veel getekend.” Dit jaar stelden de zussen Ineke Rumphorst en Margret de Reus weer hun biologische tuinen open aan de Hogeweg. De wilde bloementuin en de moestuin met fruitbomen lokten de bezoekers, die in het gezellige prieeltje zelfgemaakte taart met koffie of thee konden nuttigen. Een kraampje met jams, chutneys en ingemaakte producten verraadde behoorlijk wat uren werk. (Monique Teeling)