Gespot in Castricum: Buurtvriendenboekjes ‘Hé, wie ben jij?’

Castricum – Cultureel antropoloog en schrijfster Monique Tekstra-van Lochem ontwikkelde tijdens de lockdown van 2020 het kinderboek ‘Hé, wie ben jij?’, een groot en kleurrijk ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen aan de hand van twintig leeftijdgenootjes die je meenemen door hun leven. Monique werkte lang aan dit boek, waarmee ze wil zorgen voor meer verbinding en begrip van en voor elkaar. Daar kun je immers niet vroeg genoeg mee beginnen.

In aanloop naar de donkere najaarsdagen, waarin mensen veel binnen zijn en elkaar minder opzoeken, kreeg Monique de inspiratie voor een nieuw idee: Het ‘Hé, wie ben jij?’ Buurtvriendenboekje. Net als het grote boek ‘Hé, wie ben jij?’ heeft ook het Buurtvriendenboekje als doel kinderen te laten kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen en wel in de eigen buurt. Want hoe goed ken je je buurtgenoten eigenlijk? En wie weet zijn er kinderen in de buurt die van dezelfde (culturele of religieuze) feesten houden als jij en kun je het samen vieren! Inmiddels is het Hé, wie ben jij? Buurtvriendenboekje ontwikkeld en wordt het kosteloos verspreid.

Gratis bestellen

Mensen kunnen het gratis aanvragen, samen met hun kind invullen en plaatsen in een Minibieb, Kinderzwerfboekstation of Weggeefkast in de buurt. Daar kan een ander kind het weer vinden, lezen en leren over het leven van buurtgenootjes, zelf invullen en terugzetten. Zo leren zij elkaar via het Hé, wie ben jij? Buurtvriendenboekje kennen en ontdekken ze de diversiteit van mensen en culturen die er in hun buurt aanwezig is. En als ouders dat willen, kunnen er ook contactgegevens worden achtergelaten waardoor er mogelijk echte ontmoetingen en nieuwe vriendschappen ontstaan.

De actie is met veel enthousiasme ontvangen, waardoor de ‘Hé, wie ben jij?’ Buurtvriendenboekjes momenteel zijn al te vinden zijn bij honderden lokale minibiebs door het hele land, waaronder ook in Castricum. Ook zwerven er twaalf exclusieve exemplaren van het grote boek ‘Hé, wie ben jij?’ rond (in iedere provincie één!), voorzien van een ‘zwerfcode’ waarmee te volgen is welke reis het boek aflegt.

Diversiteit leren kennen

Hoe meer ‘Hé, wie ben jij? Buurtvriendenboekjes’ er in omloop zijn, hoe beter we er met elkaar voor kunnen zorgen dat veel meer kinderen elkaar en de diversiteit van mensen en culturen in de buurt leren kennen. Hier kunnen zij veel van leren en komen ze er, dankzij de Buurtvriendenboekjes, achter dat er eigenlijk heel veel overeenkomsten zijn tussen hen en hun buurtgenootjes. Monique heeft als doel dat haar Hé, wie ben jij? Buurtvriendenboekje óveral te vinden is en roept daarom iedereen op om eens te kijken in de Minibieb in de straat, of er daar al eentje ligt en deze te lezen en in te vullen. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan kunnen ze via www.hewiebenjij.nl/buurtvriendenboekje gratis worden aangevraagd. (Foto: aangeleverd)