Geslaagde appel-actie bij FC Uitgeest

Onder het motto: ‘Ouders appel in de mond: beter voor het spel én ook nog gezond’, heeft FC Uitgeest zaterdag tijdens de eerste competitiedag appels uitgedeeld aan alle ouders. Waarom? De bal is rond. Het spel is veel complexer dan je kunt zien. Natuurlijk moeten kinderen uitgedaagd worden en aangemoedigd. Maar tijdens het spel, moet het spel van de kinderen zijn. Een coach mag coachen, maar ouders moeten zich realiseren dat hun invloed vaak beperkt is en – als ze niet opletten op wat ze zeggen – ook nog negatief kan zijn.

Ouders van zowel de thuis- als de bezoekende clubs reageerden positief op de actie. Kinderen, leiders en bestuursleden deelden de appels uit en vertelden erbij wat voor kinderen het prettigst is: positieve reacties aan alle kinderen, maar geen negatieve opmerkingen en ook geen aanwijzingen. Ook al is dat goed bedoeld, kinderen kunnen vaak niet uitvoeren wat er wordt geroepen. Dat stelt ouders teleur en maakt kinderen onzeker en ongerust. De ouder die de neiging krijgt om te gaan schreeuwen… neemt een hap van de appel!

Topscheidsrechter Kevin Blom deelde mede de appels uit en floot een wedstrijdje. Hij onderschrijft het belang van het tegengaan van agressie. “Als mijn vader liep te blèren op het veld, had ik daar ook een hekel aan. Ik ging daar niet beter van voetballen. Soms vraag je je af wie de scheidsrechter is en wie de coach is. Prachtig om te zien dat iedereen hier met een smile naar de wedstrijd gaat. Je kunt niet iedereen aan blijven spreken. Dit werkt veel beter.”

Samen met voorzitter Frans van Zijl initieerde pedagoog Marcel van Herpen de ‘appelactie’. Marcel schreef het boek ‘Ik, de coach’. Naar aanleiding daarvan begeleidt hij de trainer/coaches en ouders om greep te krijgen op het gedoe. (foto: Ger Bus)