Gemeentehuis op rood en zwart

Castricum – Sound Rent, het Castricumse bedrijf voor licht- en geluidondersteuning, staat het water aan de lippen. Door het uitbreken van de coronacrisis, is landelijk gezien het werk in theaters, bij concerten, festivals en evenementen zo goed als opgedroogd. Vele geluidsspecialisten, geluidstechnici en beeld-vakmensen zijn daardoor hun baan al kwijtgeraakt.

Om de penibele situatie in de kunst- en cultuursector te belichten, heeft Sound Rent op gisteravond het gemeentehuis om 21.00 uur in rood licht gezet, dat vlak voor middernacht in zwart werd omgezet. Deze actie past binnen de kaders van Red Alert, een wereldwijde campagne die op dit moment aandacht vraagt voor de ernstige situatie die bij de evenementenbedrijven is ontstaan.

Ondersteuning

Marco Raven, bedrijfsleider van Sound Rent, licht de actie nog eens toe: ,,Het doel daarvan is dat de overheid meer aandacht krijgt voor de nood die heerst in de culturele sector. Ons bedrijf heeft vanaf 10 maart nog maar zo’n 5 à 6% van de normale omzet gedraaid en dat is natuurlijk niet vol te houden. Ook rekening houdend met de verruimende maatregelen en de financiële tegemoetkoming van de gemeente is het onmogelijk om kostendekkend te werken. Normaal zijn wij actief voor verschillende shows en evenementen in heel Nederland, die nu allemaal zijn weggevallen. Voor de gemeente deden wij de geluidsinstallaties voor de raadszaal en plechtigheden als dodenherdenking en de lintjesregen. Overigens is deze actie van harte ondersteund door het gemeentebestuur en heeft communicatieadviseur Eric Baars ervoor gezorgd dat deze doorgang kon vinden.” (Tekst / Foto: Hans Boot)