Gemeentehuis Castricum kleurt tien dagen oranje

Castricum – Op 25 november start in meer dan honderd landen wereldwijd ‘Orange The World’. Dit is een campagne tegen geweld tegen vrouwen. Door het uitlichten van het gemeentehuis laat Castricum zien dat zij deze strijd tegen geweld volledig steunt.

De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. De actie start op Internationale Dag tegen Geweld van Vrouwen en eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Geweld voorkomen

Meisjes zouden altijd en overal veilig moeten zijn. Helaas krijgt wereldwijd een op de drie vrouwen en meisjes te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45%. Geweld begint én stopt niet vanzelf. Wil je geweld aanpakken, dan is het belangrijk om je ogen er niet voor te sluiten, melding te maken of hulp te vragen. Help door geweld bespreekbaar te maken, door als actieve omstander te zorgen dat meisjes en vrouwen zich veilig kunnen voelen. Of ze nu op straat, op het werk of op school zijn. Ook jij kunt je uitspreken dat geweld tegen meisjes en vrouwen altijd onacceptabel is, waar dan ook!

Meld geweld

Tijdens de landelijke actiedagen is er extra aandacht voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen en tegen elke vorm van huiselijk geweld. De actie is er om de schaamte, het schuldgevoel en taboes te doorbreken. Zodat mensen (huiselijk) geweld gaan melden en er hulp en ondersteuning geboden kan worden voor slachtoffers, getuigen en plegers. Zie je een alarmerende situatie, groot of klein? Kijk dan op www.veiligthuis.nl of bel met 0800 2000. Bij direct gevaar is 112 bellen het advies. (Foto: Bos Media Services)