Gemeente start informatiecampagne rond verkiezingen

Castricum – De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 17 maart. Dan zullen er nog steeds coronamaatregelen gelden. Dus maakt de gemeenten Castricum deze verkiezingen coronaproof. Hoe? Dat staat te lezen in een reeks van zes wekelijkse themapagina’s van de gemeente in deze krant. Ook via de kanalen van de gemeente op sociale media wordt hieraan aandacht besteed.

Er wordt alleen gebruikgemaakt van ruime stembureaus. Dat zijn voor een deel andere stemlokalen dan de kiezers gewend zijn. Vrijwel alle scholen en verzorgingshuizen worden dit keer niet gebruikt als stemlokaal; wel worden sporthallen en tenten ingezet. Die zijn veel groter. Daardoor kunnen medewerkers én kiezers goed onderling afstand houden.

Corona-veilig

In de stembureaus maken de medewerkers veilige looproutes, aparte in- en uitgangen, en ‘eenrichtingsverkeer’. Verder zijn er mondkapjes, kuchschermen, handgel, schone potloden, et cetera om besmetting te kunnen voorkomen. Ook worden aanraakvlakken vaak schoongemaakt. Daarnaast is voor ouderen boven de 70 jaar een select aantal stembureaus al op 15 en 16 maart open om te komen stemmen. Deze groep kan er ook voor kiezen om per brief te stemmen: de stem wordt dan opgestuurd of kan worden ingeleverd.

Groeimodel

De informatie wordt elke week concreter, en gepubliceerd op de Verkiezingspagina. Zo worden volgende week de stemlocaties gepubliceerd voor stemmen op 17 maart, voor vroeg stemmen op 15 en 16 maart (‘early voting’) en voor het inleveren van briefstemmen. De informatie is steeds op de website www.castricumn.nl/verkiezingen terug te lezen. De Rijksoverheid start binnenkort ook een campagne om Nederlanders te informeren over de ruimere mogelijkheden.