Gemeente plant bloembollen van Hortus Bulborum

Limmen/Castricum – Komend voorjaar kunnen bewoners van enkele woonwijken in Limmen en Castricum genieten van de kleurenpracht van bloembollen. De gemeente is begonnen met het aanleggen van stroken met bollen op grasveldjes tussen woningen. De bloembollen zijn afkomstig van de Hortus Bulborum in Limmen, de tuin met soms eeuwenoude bloembollen.

Max Nuyens van de Hortus vertelt: ,,We hadden een grote hoeveelheid narcissen gerooid en daar had de gemeente Castricum belangstelling voor. Het gaat om ruim 35.000 stuks van verschillende soorten. Die zijn gemengd met alliums, irissen en krokussen. Een speciale machine ploegt een gleuf in het gras. Daar vallen dan de bollen in en dan wordt de gleuf weer dichtgemaakt. Door dit mengsel van vroeg- en laatbloeiers en ook nog eens verschillende bollensoorten heb je van maart tot en met mei, begin juni prachtige tuintjes.’’

Bollendorp

Peter Koot van het grondonderhoud van Castricum – waar Limmen onder valt – praat met enthousiasme (zijn familie zat in de bollen) over het project. ,,We wilden in de wijken meer groen hebben. En wat is er dan mooier dan de bloembollen van de Hortus. We zijn tenslotte van oorsprong een bollendorp, we hebben binnen de gemeentegrenzen veel bollenvelden gehad en de Hortus heeft een grote betekenis. We zijn met planten begonnen aan de Amandellint in die nieuwe woonwijk tussen het Schipperslaantje en de Hogeweg. Die grond is trouwens vroeger ook bollenveld geweest. Leuk toch?”

Hij vervolgt: ,,Na de bloei sterven de bollen af en gaan dan in het nieuwe voorjaar weer bloeien. Ik hoop in de toekomst het nog meer te kunnen doen. Met de aanleg houden we rekening met de speelruimte voor de kinderen. Ach, er zal wel eens een bal tussen de bollen terechtkomen. Zo’n ramp is dat nou ook weer niet. Voor vandalisme ben ik niet bang. De buurt houdt wel een oogje in het zeil.’’

Koot vertelt dat er in de toekomst nog meerdere bollenveldjes (insectenlinten) worden aangelegd ten behoeve van het vergroten van de biodiversiteit. Een belangrijk plan is de renovatie van de Rijksweg in 2022. ,,Het is toch gaaf? Een entree van Limmen met prachtig bloeiende bloembollen op de rotondes en langs de weg?’’ (Foto: aangeleverd)