Cursus ‘Politiek Actief’ inmiddels vol, inschrijven nog wel mogelijk

Castricum – Op 29 januari start voor het eerst in de gemeente Castricum de cursus ‘Politiek Actief’. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de gemeente of interesse heeft om zelf politiek actief te worden. Meedoen is gratis. Het maximale aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Inschrijven kan nog wel, maar men komt dan op een reservelijst te staan.

Wat doet de gemeente? Wie beslist wat en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad? Hoe kunnen inwoners invloed hebben? Op deze vragen – en meer – krijgen deelnemers aan de cursus antwoord in vijf avondbijeenkomsten. Naast het opdoen van theoretische kennis bestaat de cursus uit een training debatteren en zijn er ontmoetingen met leden van de gemeenteraad, de burgemeester en de griffie. Zo krijgen deelnemers ervaring uit de praktijk mee en trainen ze nuttige vaardigheden. Tot slot zijn de deelnemers aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad. De vijf bijeenkomsten gaan over staatsinrichting (29 januari), de gemeente (12 februari), de gemeenteraad (26 februari), debattraining (4 maart), financiën plus bezoek raadsvergadering (14 maart).

Aanmeldingen op reservelijst

Inmiddels is het maximale aantal van dertig aanmeldingen bereikt. Aanmeldingen die nu binnenkomen worden op een reservelijst geplaatst, voor het geval er door afmeldingen toch nog plekken beschikbaar komen. Ook wordt gekeken of er mogelijk een extra cursus kan worden georganiseerd. De gemeente organiseert deze cursus samen met ProDemos, Huis voor democratie en rechtstaat. Wie meer over de cursus wil weten of zich wil aanmelden kan mailen naar de raadsgriffie via raadsgriffie@castricum.nl of bellen naar 088 9097094.

Op de foto:
Raadslid Mariska Tauber bij de behandeling van de begroting voor 2024. (Foto: Richard Rood Fotografie)