Gemeente biedt inwoners afvalexcursie aan

Wat gebeurt er met het pmd-afval nadat de zak aan de straat is gezet? Speciaal voor inwoners organiseert de gemeente een excursie naar afvalverwerkingsbedrijf SUEZ in Rotterdam. We volgen het pmd van Uitgeest tot de sorteerinstallatie en zien wat er dan mee gebeurt. Wethouder De Vink-Hartog gaat mee en nodigt u van harte uit voor de trip ‘van afval naar grondstof’ op vrijdag 23 februari.

De sorteerinstallatie van SUEZ in Rotterdam kan plastic, blik en drankpakken van elkaar scheiden. Zo vormen drie afvalstromen weer een belangrijke grondstof voor nieuwe producten. Met deze machines is het afval scheiden voor inwoners een stuk gemakkelijker geworden: het overgrote deel van de verpakkingen kan nu bij elkaar. Zo hoeft er maar weinig restafval over te blijven. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstof op voor hergebruik.

Nieuwe producten
Pmd hergebruiken scheelt in de uitstoot van CO2 omdat het niet verbrand wordt. Het recyclen van één plastic flesje geeft een energiebesparing gelijk aan het verbruik van een 15W lamp in 24 uur. Het scheelt ook fors in schaarse grondstoffen als olie of aluminium. Van plastic kunnen bijvoorbeeld kleding of matrassen worden gemaakt. Van oud blik wordt nieuw blik gemaakt, maar het wordt ook gebruikt in de bouw en de transportsector. Je kunt er zelfs nieuwe fietsen van maken. Drankkartons krijgen een tweede leven als doos of tissues.

Aanmelden
Op deze trip van afval naar grondstof is plaats voor vijftien personen. De bus vertrekt op 23 februari om 9.30 uur vanaf het gemeentehuis en is rond 14.00 uur weer terug. Deelname is gratis, maar vol is vol.

Opgeven kan tot en met 14 februari via een mail naar wijkbeheerondersteuning@debuch.nl Vermeld bij het onderwerp bedrijfsbezoek SUEZ en in de mail uw naam, adres en telefoonnummer. Houdt u er rekening mee dat de excursie niet geschikt is voor wie slecht ter been is.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw R. de Wildt, tel. 088 909 7676.

Foto:

De sorteerinstallatie van SUEZ in Rotterdam.