Gemaal 1879 zondag weer open met expositie

Akersloot – Na een gedwongen sluiting vanwege corona kan Gemaal 1879 zondag de deuren weer openen. Normaal gebeurt dat in april met de eerste expositie, maar die werd door de omstandigheden doorgeschoven naar het volgende seizoen. Deze en volgende maand is de expositie ‘De Gezusters’ te zien.

De zussen Nel Kaandorp-Bakkum en Tiny van der Velden-Bakkum vormen samen dat duo. Zij maken, na aanvankelijk keramiek gemaakt te hebben, glasfusing-objecten. Dit is een techniek waarbij men glas van verschillende kleuren aan elkaar smelt. Deze techniek dient men heel zorgvuldig uit te voeren. Van belang is dat men glas met gelijke eigenschappen gebruikt om te voorkomen dat ten gevolge van de verhitting en latere afkoeling spanningen in het glas optreden die tot breuk kunnen leiden. Voor het maken van sommige objecten wordt gebruik gemaakt van de sandmoldingtechniek, dat wil zeggen dat de samensmelting tot stand komt met gebruikmaking van een mal die zorgt voor de definitieve vorm.

Voorwaarden voor een veilig bezoek

De kunstwerken van ‘De Gezusters’ hebben een uitbundige uitstraling en zijn te bekijken onder de voorwaarden die de pandemie nog altijd oplegt. Een bezoek aan het gemaal is daardoor veilig te noemen. Uiteraard verleent men soms gedoseerd toegang als er meerdere bezoekers zijn, maar even wachten is bij het Gemaal nooit een vervelende tijdspassering. Voor belangstellenden toont men ook het mechaniek van de pompinstallatie, dat die middag werkend te zien is. Op de bovenverdieping geven vrijwilligers van de Stichting Oer-IJ informatie over het bijzondere landschap waarin het Gemaal staat.

Deze tentoonstelling loopt tot en met 25 juli, waarna men in augustus en september een andere expositie zal presenteren. Het Gemaal is geopend op zondagen van 13.30 tot 16.30 uur en verder op afspraak (zie www.gemaal1879.nl). Het adres is Fielkerweg 4, Klein Dorregeest, Akersloot. (Foto: aangeleverd)