Gemaal 1879 start seizoen met drie exposanten

Akersloot – De deur van Gemaal 1879 gaat op zondag 2 april om 13.30 uur weer open. Met de expositie ‘Ontmoeting tussen hard en zacht’ opent men het nieuwe seizoen. De zachte kant betreft shawls, geëxposeerd door interieurstylist Liesbeth Walsarie. Zij werkt graag met mooie kleurcombinaties en verrassende dessins. De zusters Gerda en Ciska Velzeboer nemen met beelden de harde kant voor hun rekening.

Liesbeth Walsarie: ,,Tien jaar geleden kwam ik in aanraking met het beschilderen van zijde. Ik was hier al snel door gefascineerd. Iedere shawl, kussen of sieraad is uniek van kleur en dessin. Zijde is een luxe materiaal, verkrijgbaar in diverse wevingen. Een stof waar ik graag mee werk. Daarnaast is dit natuurproduct een weldaad om te dragen.’’ Gerda Velzeboer begon in 2001 met boetseren. Van haar worden uit haar uitgebreide atelier Raku-gestookte beelden getoond. Na het boetseren worden de beelden gebakken door ze met wisselende brandstoffen op te stoken, om ze daarna op de maximale temperatuur plots bloot te stellen aan de buitenlucht. Daardoor ontstaat een natuurlijk en uniek craquelé oppervlak dat verkleurt naar gelang van de gebruikte brandstof.

Ciska Velzeboer toont abstracte beelden (foto boven). Zij is in 1992 begonnen met een cursus beeldhouwen. Ze vertelt: ,,In het begin werkte ik alleen in de zachte steensoort speksteen, eenvoudig te bewerken. Later zijn daar de hardere steensoorten bij gekomen zoals albast, verschillende soorten serpentijn en soms een stukje marmer. Mijn inspiratie haal ik uit dagelijkse dingen, de vormen die ik tegenkom in de natuur. Meestal kies ik een steen uit op vorm of uiterlijk, maar in het algemeen is de steen de baas. Soms breekt er een stuk af of kom je een onverwachte scheur tegen. Daar moet je dan een weg in vinden, meestal komt het wel goed.’’

Een beschilderde zijden shawl van Liesbeth Walsarie. (Foto: aangeleverd)

Gemaal 1879 is te vinden aan de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) in Akersloot. De expositie is tot en met 28 mei te bezoeken op zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en op afspraak. Het gemaal is dan in werking en er is uitleg over de Oer-IJ-omgeving. Op 2 april om 13.00 uur kunnen bezoekers deelnemen aan een ommetje rond Akersloot onder leiding van Oer-IJ-gidsen (aanmelden via info@oerij.eu). Kijk op www.gemaal1879.nl voor uitgebreide informatie.

Een raku-gestookt beeld, vervaardigd door Gerda Velzeboer. (Foto: aangeleverd)