Gemaal 1879 komende zondag in werking

Akersloot – Het tweede weekend in mei was traditioneel het Nationale Fietsweekend, met daaraan gekoppeld het Molen- en Gemalenweekend. Het fietsweekend is afgeschaft, fietsen is in ons land zo algemeen geworden dat daarvoor geen speciale aandacht nodig is. Sindsdien staat het Molen- en Gemalenweekend op eigen benen. Dit jaar wil men extra aandacht geven aan de functie van het gemaal. Daarom is Gemaal 1879 zondag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Het gemaal zal regelmatig in werking worden gezet en er zal uitgebreide toelichting worden gegeven over de functie van het gemaal in de waterhuishouding van de regio. Vrijwilligers demonstreren de werking van de machinerie. Dit gemaal aan de rand van Akersloot (Fielkerweg 4, Klein-Dorregeest) bemaalde vroeger de Groot-Limmerpolder en kan nu bijstand verlenen in de bemaling van die polder en de aangrenzende polders.

Op de bovenverdieping van het gebouw kunnen bezoekers kennisnemen van de Oer-IJ-loop in de nabijheid. Op de benedenverdieping is nog een expositie te zien van schilderijen en keramiek met als thema ‘natuur’. (Foto’s: Stichting Gemaal Limmen 1879)