Geen vuurwerk bij topduel schaakvereniging Vredeburg

Limmen –  Vrijdag speelden de schakers van SV Vredeburg de 22e ronde van de interne competitie. De ogen waren gericht op het topduel tussen Bob Stolp en Bert Hollander. Kort achter koploper Luc Janssen strijden zij om de tweede plaats. Maar het affiche leverde geen vuurwerk op. In een stelling die bepaald nog niet was uitgekauwd, besloten de opponenten op de twintigste zet tot een remise. Beter een half ei, dan een lege dop, was blijkbaar het devies.

Wim van Dijk kon na het middenspel van zijn partij tegen Barry Blekemolen kiezen voor verschillende varianten die tot winst zouden leiden. Zoals een 1900-plus-speler betaamt, koos hij de meest dwingende variant. Tars Wanders boekte in een lange partij een knappe zege op Harold Ebels. In de 53e zet wist Wanders met succes een pion naar de overzijde te loodsen. Na een sluwigheid smeerde Jeroen van Vliet zijn tegenstander Nico Pepping een vervelende dubbelpion aan. Voor Pepping was dat het begin van de ellende en voor Van Vliet juist de basis voor een welverdiende zege. Paul de Ruijter zorgde voor een opvallende uitslag door te winnen van de op papier sterkere Marcel Wester: een puike prestatie van De Ruijter derhalve.

Nieuwkomer Jolanda Vos liet zien een heel behoorlijke partij te kunnen schaken. Tegen Robin Rommel bereikte zij een perspectiefrijke stelling. Maar toen zij verzuimde voor het uitdelen van de genadeklap nog even de eigen koning in veiligheid te brengen, draaide de uitgekookte Rommel de rollen om: hij veroverde een zogenoemde ‘kleine kwaliteit’ en schoof in het eindspel toch naar de winst. Via een slimme vroege dame-uitval veroverde Ferry Haan in de opening een pion van Theo Al. In het middenspel volgde een tweede pion, waarna Al strijdend ten onder ging en Haan zijn winstpercentage opkrikte naar maar liefst 75 procent. Komende vrijdag tref Vredeburg 1 het Hillegomse De Uil 2 voor een bondsduel in de eerste klasse B.