Geen extra vergunning nodig voor koeien in de wei

Regio – Melkveehouders kunnen weer opgelucht ademhalen, want ze hoeven geen extra vergunning te regelen om hun koeien in de wei te laten grazen. De provincies hebben vandaag bekend gemaakt dat het beweiden al onderdeel is van de huidige vergunning voor stalemissies. De Castricumse melkveehouder Gerard Veldt reageert tevreden op het bericht.

Veldt is net bezig om met de trekker mest uit te rijden, als we hem confronteren met het bericht. Hij reageert: ,,Ik ben er zelf nooit echt bang voor geweest, wij hebben alle vergunningen op orde. Ieder melkveebedrijf heeft een natuurbeschermingsvergunning nodig, maar wij hebben daarnaast ook een PAS-vergunning, dat staat voor Programma Aanpak Stikstof.’’ Deze aanvullende vergunning is nodig wanneer een melkveehouderij, zoals die van Gerard Veldt, gevestigd is in de nabijheid van een Natura 2000-gebied. Er zijn echter ook zo’n drieduizend melkveebedrijven in Nederland die geen PAS-vergunning hebben, maar wel een PAS-melding moeten maken. Het gaat dan om bedrijven met een relatief lage stikstofbelasting. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de activiteiten van deze bedrijven ook met de nieuwe regelgeving legaal zouden blijven. Tot nu toe was echter onduidelijk of alle melkveehouders hun koeien zonder problemen in de wei konden laten grazen. Dat is nu door de provincies bevestigd.

Gerard Veldt ziet het besluit vooral als een opsteker voor de branche: ,,Het is toch een geste van ‘we draaien die boeren niet helemaal de nek om’. Ik zou ook tegen milieuorganisaties willen zeggen ‘kijk ook eens waar de grens ligt’, want wij worden als grote vervuiler weggezet terwijl een paar kilometer verderop Tata Steel gewoon vrij zijn gang kan gaan.’’ Zorgen heeft Veldt zich wel gemaakt over de wetgeving, maar over de voortgang van zijn bedrijf had hij geen slapeloze nachten. ,,Ik heb bijvoorbeeld zelf nooit ruimte voor de uitstoot van stikstof geclaimd.’’ Hij relativeert: ,,In Noord-Holland zijn ook nauwelijks melkveebedrijven, dus het probleem speelt hier niet zo. We hebben op dit moment in onze provincie net zo veel melkkoeien als eind jaren 50.’’ Overigens staan de koeien bij hem nog wel in de stal, maar dat is slechts een kwestie van tijd. ,,Een dezer dagen zullen ze weer naar buiten gaan’’, bevestigt hij. LTO Noord-bestuurder Trienke Elshof hoopt dat het besluit van de provincies een eind maakt aan de reeks rechtszaken tegen individuele boeren.

Op de foto de Castricumse melkveehouder Gerard Veldt. (foto aangeleverd)