Gebroeders Van Kuilenburg dicteren de koers

Akersloot – Mountainbiker Dave van Kuilenburg uit Heiloo heeft donderdagavond de wekelijkse rit in Akersloot om de OIT Mountainbike Cup gewonnen. Het was de laatste koers in een serie van dertien. Koen Konst, nu niet aanwezig wegens drukke werkzaamheden elders, mocht zich een week eerder al de trotse winnaar noemen van het regelmatigheidsklassement. Zijn puntentotaal in zijn tien deelnames was niet meer te achterhalen.

Barry Schrama, trouwe gast op sportpark De Cloppenburch, pakte de tweede plaats. Alle anderen kwamen niet aan de tien verplichte uitslagen door afwezigheid of pech toe. Deze week start een nieuwe reeks ritten onder dezelfde voorwaarden. Van de dertien koersen moeten er tien gereden worden, om een plek in het eindklassement veilig te stellen. Donderdag beloofde het deelnemersveld een harde strijd tussen Ron Boendermaker, Vincent Beentjes en de gebroeders Van Kuilenburg. Als een pijl uit een boog liet Boendermaker zijn tegenstanders schrikken door een eerste omloop af te leggen in een tijd van dik onder de vijf minuten. Hierdoor hadden zijn belagers op afstand wat goed te maken. Lang kon Boendermaker zijn hoge hartslag niet volhouden. Hij kwam al gauw in de verzuring en daardoor liepen zijn omlooptijden snel op. Zienderogen werd het verschil tussen de wakker geworden achtervolgers en Ron Boendermaker kleiner.

Hieruit werd moed geput. Dave van Kuilenburg wist als eerste Boendermaker te verschalken. Toen het na twintig minuten voor Boendermaker van leiden naar lijden ging, stapte hij volgens eigen zeggen vanwege een lekke band uit. De bezetting van het podium was daarna in een vroeg stadium duidelijk, hoewel Walter van Kuilenburg in de slotfase toch nog heel dicht in de buurt kwam van zijn jongere broer Dave. Waardig was de manier van rijden van Vincent Tiebie, die na een hele koers in het wiel van Yvonne Zomerdijk te hebben gereden en soms moeite had haar wiel te houden, geen slinkse poging deed haar vierde plek  in de laatste meters af te pakken. De vraag bleef wel of Tiebie een poging tot slagen had kunnen ondernemen en indien deze poging werkelijkheid had geworden, dan had Yvonne Zomerdijk deze hard afgestraft.

Uitslag:

1. Dave van Kuilenburg, Heiloo; 2. Walter van Kuilenburg, Akersloot; 3. Vincent Beentjes, Castricum;  4. Yvonne Zomerdijk, Limmen; 5. Vincent Tiebie, Akersloot; 6. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef; 7. Chris Kemp, Egmond aan den Hoef; 8. Barry Schrama, Akersloot.

Op de foto:
Koen Konst eindigde met het hoogste aantal punten in het regelmatigheidsklassement. (Foto: aangeleverd)