Wat gebeurt er met het pand op de hoek Middelweg/Dokter Brugmanstraat?

Op de hoek van de Middelweg en de Dokter Brugmanstraat wordt gewerkt aan een nieuwe gevel en achterliggend gebouw. Dat zal iedereen zijn opgevallen. Hieronder beschrijft de Vereniging Oud Uitgeest de geschiedenis van dit pand.

Rond 1930 was hier de kruidenierswinkel J. Veenis. Later kwam Balster in de zaak, daarna Grootjes. Toen werd het de dierenwinkel “De Tijdgeest” van  Van Tol en tenslotte in 1981 van Ria van Tol- van Lieshout. In 2011 was dit de Dierenspeciaalzaak/Hengelsport Rentenaar.

Links was de winkel en rechts op ongeveer 1 meter naar achteren was het pakhuis. Het pakhuis heeft een hijsbalk boven de openslaande glasdeuren. De winkel heeft twee bovenramen met zogenoemde “keperbogen”. Boven de deur staat geschreven: Van Nelles koffie en thee en daaronder : engros J.Veenis en detail. Dit was dus indertijd een groothandel en een winkel.

Hoe het pand later geworden is staat ons allen nog voor de geest. Het was de Dierenspeciaalzaak “De Tijdgeest”. Voor de winkel en voor het pakhuis is één brede gevel geplaatst van rode stenen gemetseld. De voorpuien van winkel en pakhuis liggen in hetzelfde vlak. Deze verbouwing vond misschien rond 1950 plaats.

Het profiel met twee gebroken kappen van de oorspronkelijke gevels komt terug. De onderpuien hebben andere raam- en deurpartijen. Op de verdieping van het pakhuisgedeelte komen de luiken met de hijsbalk terug. Het geheel krijgt een witte stuclaag en een donkergetinte plint. De winkel wordt een rijwielreparatiezaak en in het pakhuisgedeelte rechts komen twee appartementen.

Voor foto’s zie de Uitgeester Courant van 13 september.