Gasverbruik loopt terug: verduurzaming Castricummer Werf in volle gang

Castricum – Meer bedrijven en panden op de Castricummer Werf maken gebruik van zonnepanelen en daarmee loopt de energiemeter achteruit. Verduurzaming maakt bedrijven ook aantrekkelijker voor marktpartijen en consumenten die maatschappelijk bewust inkopen. ,,Het mooiste resultaat van het project tot nu toe is dat het gasverbruik op de werf flink terugloopt.’’

Arjen Fruitema en Wim Schermer vormen het team Verduurzaming Castricummer Werf. ,,We zijn langsgegaan bij ondernemers om plannen te schrijven, voorstellen te doen en te ontzorgen. Ook hebben we bijeenkomsten georganiseerd om ondernemers met elkaar in contact te brengen en over duurzaamheid te informeren. Zo hebben we Hans De Ridder ontmoet, die een machineverhuurbedrijf heeft en alle machines elektrisch maakte. Die samenwerkingen en ontmoetingen resulteerden in zonnepanelen, bijvoorbeeld op het dak bij de Aad de Wit, en een warmtepomp. De Stichting CALorie Business Club heeft gemeentelijke en provinciale subsidies aangevraagd.’’ De Stichting helpt op proactieve wijze en met kennis van zaken om beleid en ambitie te vertalen naar concrete initiatieven. De organisatie en de samenwerking met ondernemers maakt CALorie één van de koplopers in de regio.

Stroomversnelling

,,Verduurzamen is steeds sneller interessant en dat wordt mede veroorzaakt door de situatie in Oekraïne. De terugverdientijd voor een investering ligt nu op twee à drie jaar. De uitdaging is om het bedrijventerrein zo snel mogelijk gasvrij te maken en de opgewekte stroom efficiënt te benutten, te delen en in de toekomst op te kunnen slaan. Er hebben zich veel bedrijven aangesloten bij deze visie. De stichting wil de resterende partijen met commerciële en groene argumenten ervan te overtuigen gebruik te maken van de subsidies en onze expertise.’’ De uitdagingen zitten in het bereiken van de juiste mensen en bedrijven op de Castricummer Werf met een relatief lage energierekening. De stichting zal zich inzetten om de voordelen nog beter in getallen uit te drukken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verhalen van de ondernemers van Castricum? Kijk op www.calorieenergie.nl/project-verduurzaming-castricummer-werf.