Gas besparen en er toch lekker warm bijzitten: hybride warmtepompen blijken mooie oplossing

Castricum – Eerder werd gedacht dat je huis optimaal geïsoleerd moest zijn voordat je een hybride warmtepomp kunt aanschaffen en dat vloerverwarming daarbij een ‘must’ was. Nieuwe inzichten leren dat een hybride pomp ook in een matig geïsoleerd huis effectief is. Zo’n pomp werkt samen met de gasketel. Als het te koud wordt – bijvoorbeeld tijdens een periode van strenge vorst – springt de gasketel bij. Dit is anders dan bij een zogenaamde all-electric warmtepomp. Daarmee verwarm je alleen nog met elektrisch opgewekte warmte uit de buitenlucht. De cv-ketel is dan buiten gebruik.

Door Ans Pelzer

Er is inmiddels veel ervaring opgedaan met hybride warmtepompen en wat blijkt? Ook in een gewoon huis dat nog niet supergoed geïsoleerd is, kan een hybride warmtepomp al een win-win-situatie opleveren. Flinke gasbesparingen zijn mogelijk én er is minder CO2-uitstoot. Dat is goed voor het klimaat. De gasrekening wordt lager, maar je gaat natuurlijk wel meer elektriciteit gebruiken. De pomp draait immers op elektriciteit, maar is dan sowieso goedkoper omdat elektriciteit goedkoper is dan gas. Bovendien kan een hybride warmtepomp al gauw met weinig elektriciteit warmte opwekken. Voor diezelfde hoeveelheid warmte zou je veel meer gas nodig hebben. Verder isoleren kan zeker geen kwaad: het elektriciteitsverbruik wordt dan nog lager.

Een huis goed isoleren kost al gauw tussen 10.000 en 20.000 euro. Isoleren doe je om je comfort in huis te verhogen en dat doe je het makkelijkste op een natuurlijk moment, zoals bij een grotere renovatie aan het huis. Voor netto rond 3.500 euro schaf je al een hybride warmtepomp aan. De prijsverschillen zijn aanzienlijk, tot wel duizenden euro’s. Het advies is daarom altijd om meerdere offertes aan te vragen. Let ook goed op of de warmtepomp bij jouw huis past!

Geluid en comfort

Maken warmtepompen veel geluid? Neen, leert de ervaring tot nu. De pompen worden steeds stiller en er komen vrijwel geen klachten over. Let wel op waar de warmtepomp geplaatst wordt. Belangrijk is dat je met een warmtepomp het hele huis gelijkmatig verwarmt en dat geeft een behaaglijk binnenklimaat. De warmtepomp draait ook het beste op een gelijkmatige temperatuur. Grote temperatuurverschillen – in de nacht op 15 graden en dan opstoken tot 20 – zoals met een gasketel moet je vermijden. Al met al zijn warmtepompen een betaalbare stap. De energiecoaches van CALorie zien besparingen tot wel boven de tachtig procent. Doorgaans ben je na vijf tot zeven jaar goedkoper uit dan met een cv-ketel alleen.

Woningeigenaren die serieuze belangstelling hebben voor een warmtepomp kunnen op www.calorieenergie.nl een warmtepompscan aanvragen. Deze dienst van CALorie is gratis omdat de gemeente dit subsidieert. Als er nog geen energiescan van je huis is gemaakt, vraag deze dan eerst aan. CALorie organiseert binnenkort informatieavonden over de warmtepomp. Zie elders op deze pagina.

Kader

Ben MacKenzie (43) woont sinds 2019 met zijn gezin in Castricum. ,,We kochten dit huis, dat is gebouwd in 1968. We hebben meteen geïnvesteerd in een nieuwe vloer en vloerverwarming. In november 2023 hebben we zonnepanelen aangeschaft en een paar maanden geleden een hybride warmtepomp. We zijn er heel tevreden mee. Het is voor ons nog afwachten hoe het in de winter gaat met de pomp, maar de verhalen die we erover horen zijn goed. Mijn werkkamer is op de zolder dus het zou wel handig zijn als we op termijn een extra thermostaat voor de zolder aanschaffen. Want anders dan bij stoken met een cv, worden de radiatoren niet zo heet met een warmtepomp. Dus het duurt langer voordat het op de zolder warm is. Je verwarmt gelijkmatiger en dat geeft ook veel comfort. De installatie en voorlichting over de hybride pomp was prima! De installateur en CALorie hebben echt meegedacht. Heel handig is een app waarop je precies kunt zien hoeveel je verbruikt en hoeveel je bespaart. We zijn tevreden over deze investering. De investering hebben we gedaan uit duurzaamheidsoverwegingen, maar zeker ook om geld te besparen.’’

Op de foto:
Ben MacKenzie laat de informatie-app van de warmtepomp zien. (Foto: Ans Pelzer)