Fototentoonstelling Hans Balk in Huis van Hilde

Castricum – De Castricumse vakfotograaf Hans Balk heeft portretfoto’s gemaakt van mensen in de leeftijd van één tot en met honderd. Zijn tentoonstelling ‘A human change in hundred faces’ is te bezichtigen in Huis van Hilde.

Door Hans Boot

In september 2020 startte Hans Balk een fotoproject, omdat hij in dat jaar 65 was geworden. Daarover zegt hij: ,,Toen ik klein was, begon je op die leeftijd aan het laatste deel van je leven. De tijden zijn echter veranderd. Nu is het vaak de start van een nieuwe inhoud geven aan je leven. We raken niet uitgepraat over hoe we ons jonger kunnen voelen en er jonger kunnen uitzien. Ouder worden hoort echter bij het leven; het geeft diepte, karakter en echtheid. Gebruik daarom vergankelijkheid om te genieten, ieder moment.”

De voormalig leraar van het Jac. P. Thijsse College ging op zoek naar personen in elke leeftijdscategorie die model wilden staan voor zijn project ‘A human change in hundred faces’ en slaagde daar in een paar maanden in: ,,In december had ik iedereen voor mijn lens gehad, maar exposeren was tot nu toe niet mogelijk vanwege corona. Uiteraard waren er veel familieleden en kennissen bereid om zich te laten fotograferen.”

Expositie

Hans licht toe hoe hij zijn project heeft opgebouwd: ,,Elke foto bestaat uit een zwart profiel met daarin het bijbehorende portret. Je ziet de schoonheid van vergankelijkheid in je spiegelbeeld en profiel. De expositie ‘A human change in hundred faces’ is afgelopen zaterdag geopend en is gedurende een aantal maanden gratis te bezichtigen in het horecagedeelte van Huis van Hilde op donderdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.”

Tot slot is Hans blij dat zijn missie is volbracht, waar hij veel plezier aan heeft beleefd: ,,Je fotografeert honderd mensen, dat betekent ook honderd ontmoetingen met honderd verhalen; geweldig om te doen!” (Foto: Hans Boot)