Fotograaf Frank Boske deelt nieuwe kijk op het leven in ‘De Mazzel van Pech’

Castricum – Het verlies van zijn vermogen om te zien is een uitdaging die weinig ruimte biedt voor vreugde. Fotograaf Frank Boske weet de switch te maken en ontdekt dat er een diepgaande behoefte in de mens schuilt om iets voor anderen te doen. Hij verzamelde opmerkelijke, blije, ontroerende en hilarische anekdotes op zijn reis naar zelfacceptatie in zijn boek ‘De Mazzel van Pech’.

Door Mardou van Kuilenburg

In zijn boek deelt Boske zijn opmerkelijke reis van verwarring, frustratie, schaamte, afzondering en depressie naar acceptatie en veerkracht. Frank heeft ervaren dat het leven aanzienlijk gemakkelijker wordt wanneer je de moed hebt om toe te geven dat je ergens minder goed in bent. Hij heeft zijn slechte zicht niet als beperking gezien, maar eerder als een kans om te ontdekken wat anderen bereid zijn te doen om te helpen.

‘Vanaf het aanrecht was het iets meer dan drie meter naar Ans. Ik droeg een dienblaadje met koffie en koek en liep naar buiten. Onderweg realiseerde ik me een regeltje dat ik meekreeg in een training: wat je aandacht geeft groeit. Net over de drempel bleef ik stokstijf staan. Er klotste wat koffie over de koek. ‘Ik vergeet te léven,’ zei ik hardop. ‘Hoezo?’ vroeg mijn zus. Met natte ogen, niet vanwege de beklotste koek, deelde ik mijn inzicht. ‘Ik stop met zoeken,’ zei ik. ‘Ik ga het feest vieren dat het leven moet zijn.’

Zingeving

,,Hoe trek jij de aandacht van de bediening op een terras? En hoe doe je dat als je blind bent?’’ Frank Boske bedacht een oplossing. Slechts één van de vele positieve reacties op de teloorgang van zijn kijkvermogen. ,,Ik ervaar nu veel meer moois. Daarom besloot ik mijn ervaringen te bundelen in dit boek.’’ Op feesten, terrassen en begrafenissen leert Frank dat zijn manier van leven anderen inspireert. Hij weet zijn pech om te draaien naar zingeving. De voormalig fotograaf vertelt open over hoe hij uit het diepe dal opkrabbelde en zijn leven herwaardeerde. Hoe hij besloot de weerstand op te geven, te accepteren dat hij anders is geworden en het wíl doen met dat slechte zicht. Het is een verhaal van doorzetten, accepteren, omdenken en creativiteit inzetten om voor ingewikkeldheden oplossingen te bedenken. ,,De Mazzel van Pech laat de mooie kanten van de mensheid laat zien,’’ aldus Frank. ,,Het benadrukt de luxe van imperfectie die mensen uitnodigt om er voor elkaar te zijn, of dat nu gevraagd wordt of niet.’’

‘De Mazzel van Pech’ rolt deze maand van de drukpers. Begin november presenteert Frank zijn boek exclusief voor Castricum.

Op de foto:
Frank en zijn trouwe viervoeter Sjoerd. (Foto: Mardou van Kuilenburg)

Noot van de redactie:
In een eerdere versie van dit artikel stond dat het boek half november van de drukpers zou rollen. Dit bleek een misverstand te zijn en is aangepast.