Forza! wil verduidelijking over opvang statushouders in Van der Valk

Castricum – In de gemeente is ophef ontstaan naar aanleiding van de onverwachte plaatsing van zo’n tachtig statushouders in het Van der Valk Hotel te Akersloot. Het college gaf vorige week in deze krant al aan verbaasd te zijn over de actie van het COA. Forza! heeft schriftelijke vragen gesteld en wil opheldering.

Volgens de raadsinformatiebrief, waarin wordt medegedeeld dat statushouders in hotel Van der Valk worden geplaatst, is er geen voorafgaande toestemming gevraagd aan het college en de raad. Dit is in strijd met een eerdere toezegging van de staatssecretaris. Naast de procedurele kwesties is Forza! bezorgd over de mogelijke impact op het lokale toerisme en de economie. De partij wijst op de verminderde beschikbaarheid van hotelkamers voor toeristen. ,,Dat is een belangrijke pijler voor onze economie. Als er minder inkomsten zijn omdat er minder hotelkamers beschikbaar zijn voor de toeristen betekent dat nog meer tekorten.’’ De partij vraagt zich af of de democratische rechtsorde niet wordt geschonden door de actie van het COA.

Wethouder Beems zei vorige week over de mededeling van het COA: ,,We zijn jaren aan het werk met het ontwikkelen van toerisme in de deze regio. Daarvoor hebben we ook voldoende hotelkamers nodig. Daar fietst het COA nu zonder enige vorm van overleg met het college zomaar doorheen. Het gaat me niet om de discussie wel of geen statushouders. Wij zijn bezig met toerisme en kunnen die hotelkamers niet missen in de regio.’’ (Foto: Bos Media Services)