Forza! wil beloning voor terugkeer statushouders

Castricum – Forza! wil dat het college in gesprek gaat met Syrische statushouders over terugkeer naar het land van herkomst. Daar tegenover zou een beloning van €2.000 per statushouder moeten staan. De partij heeft een motie ingediend.

In de motie constateert Forza! dat Castricum ‘al vele jaren te maken heeft met een groot woningtekort’ en dat ‘sociale woningbouw in Castricum nauwelijks van de grond komt’. Volgens de partij zijn de wachtlijsten voor een huurwoning groter geworden doordat statushouders tot 2019 voorrang hebben gekregen op de woningmarkt. De beloning kan volgens Forza! uit het egalisatiefonds gehaald worden. Fractievoorzitter Ralph Castricum noemt het bedrag ‘een steuntje in de rug’. ,,Syrië is inmiddels een veilig land. Het bedrag mag wat ons betreft nog wel oplopen, want het potje van het egalisatiefonds zit heel vol. Maar €2.000 lijkt ons nu wel voldoende.”

De motie komt volgende week in de commissie bij de kadernota. De week daarop zal de besluitvorming plaatsvinden. (Tekst: Mardou van Kuilenburg / Foto: Emilian Robert Vicol via Pixabay)