Fort aan den Ham zondag open

Fort aan Den Ham, verborgen op de grens van Uitgeest en Krommenie,  is komende zondag, 14 augustus, tussen 11.00-16.00 uur geopend. Ingericht als militair museum, biedt het fort een kijkje in het soldatenleven uit vroeger tijden. Verschillende exposities, zoals de Ned.-Indië periode 45-50, WO-2, Slag bij Castricum 1799, Linie van Beverwijk en Slag bij Waterloo, geven een beeld van de Nederlandse militaire geschiedenis in dit historisch erfgoed De Stelling van Amsterdam. De mannen van het Nederlands Grammofoon Genootschap zullen zich ook laten zien en horen.

Er is een scoutingmuseum in de Officierskantine en Jaap Zwaan exposeert met fijnschilderkunst in het Wachtlokaal. De Stelling van Amsterdam staat nu 20 jaar op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het fort maakt hier deel van uit. Het is gebouwd rond 1900 en de inrichting is grotendeels behouden, gereconstrueerd en weer ingericht zoals in 1914.

Fort aan Den Ham is een van de 42 forten van de Stelling en ligt aan de Busch en Dam 13 langs het spoor aan de N203 tegenover De Krokodil. Er zijn de hele dag rondleidingen in het fort maar men kan ook vrij ronddwalen op en rond het forteiland. De kantine is geopend en er is ruime parkeergelegenheid.  Station Krommenie-Assendelft ligt op 1800 meter. Het fort is ook iedere woensdag tussen 11.00-16.00 uur geopend. Foto: F. Braaksma.