FNV wil gratis mondkapjes voor minima

Regio – Vakbond Lokaal FNV Alkmaar wil dat de gemeenten in de regio gratis mondkapjes beschikbaar stellen aan inwoners met een laag inkomen. De lokale afdeling van de vakbond doet die oproep in een brandbrief aan de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. ,,Minima zijn extra de dupe van gestegen kosten rond de coronamaatregelen en verdienen een tegemoetkoming in de kosten’’, schrijft de Lokale werkgroep Sociaal Domein van Lokaal FNV Alkmaar.

Voor minima is het leven in financieel opzicht vaak lastiger geworden. Dat komt door het verlies van werk en inkomen, of door dagelijkse zaken als het moeten laten bezorgen van boodschappen. Daarbovenop komen mogelijk extra zorgkosten. ,,Door de coronacrisis zijn de afgelopen periode ziekenhuisbehandelingen van honderdduizenden uitgesteld. Deze patiënten gaan daardoor mogelijk extra betalen. Dat komt omdat men in sommige gevallen het eigen risico over meerdere jaren verbruikt.” De vakbond hamert op het treffen van financiële regelingen, bijvoorbeeld met bijzondere bijstand. Maar ook concreter, door de verplicht gestelde mondkapjes te vergoeden. Het dragen van mondkapjes is niet alleen in het belang van de minima zelf. Het treft ieders belang, om besmetting te voorkomen.

In openbare ruimtes moeten we mondkapjes dragen. Een mondkapje kost ongeveer één euro per stuk, rekent de FNV voor. Dat betekent zeker dertig euro per maand per persoon. Mensen op of rond het minimum hebben het financieel al extra zwaar nu. Deze extra kostenpost kan daar niet bij. Een financiële vergoeding zou inwoners met een kleine beurs uit de brand helpen. FNV: ,,Of desnoods alle minima vijf stoffen, wasbare mondkapjes schenken. Dat zou heel veel mensen wat lucht geven.” De vakbond wijst erop dat in de gemeente Rotterdam een dergelijke voorziening al geregeld is. (Foto: Pixabay)