Flitsen en knallen tijdens Techniekdag elektriciteit op Montessorischool

Met de elektriseermachine van Wimshurst zorgde techniekcoördinator en leerkracht Anouk Elzas voor een knetterende opening van de Techniekdag. Hoe indrukwekkend om te zien dat het opvoeren van spanning door twee schijven te laten draaien ontaardt in flitsen en knallen!
Wat is elektriciteit? Dat is de vraag waar de kinderen van de Montessorischool zich op de jaarlijkse Techniekdag mee bezig hebben gehouden. Daarom liet de leerkracht de kinderen zien dat stroom altijd de kortste weg zoekt. Een paar kinderen mochten een stroomkring maken door als ‘batterij’, ‘lampje’ of ‘schakelaar’ te fungeren. Met de opgedane kennis gingen de kinderen in hun eigen klassen aan het werk. Dat resulteerde in elektrospellen, bibberspiralen en zelfrijdende autootjes. Ook beveiligden de bovenbouwers het schoolmagazijn met een uitstekend werkend alarmsysteem en maakten ze sportgames met behulp van microbits.
Het was een prachtige dag waarop de kinderen nieuwe technieken hebben ontdekt en hun grenzen hebben verlegd, zoals bleek toen Floor (8) thuiskwam: ,,Mam, ik heb iets gemaakt, dat je niet kunt geloven’’. (Foto: aangeleverd)