Flexwonen NH krijgt tik op de vingers: huurprijs Puikman ‘onredelijk hoog’

Castricum – De huurprijs van flexwoningen op de Puikman is tweemaal hoger dan wat redelijk wordt geschat. Dat oordeelt de Huurcommissie in een uitspraak over een zaak die is aangespannen door een bewoonster. Daarnaast zijn ernstige gebreken, zoals vocht en schimmel, geconstateerd.

Door Ans Pelzer

De klacht komt van een oud-bewoonster die aan de bel trok over de leefsituatie in haar flexwoning. Volgens oud-raadslid Marjo Husslage (foto), die zich inzet voor de bewoners van de Puikman en de Oosterzijweg, staat het incident niet op zichzelf. ,,Het deprimerende beeld van kamers van negen vierkante meter met een stoel en een bed, meer niet. Een badkamer en een toilet op de gang. Na mijn eerste bezoek in 2017 is dat beeld me altijd bijgebleven en dat raak ik ook nooit meer kwijt.’’

‘Eindeloos vechten’

De Huurcommissie oordeelde vorige week dat de huur van de flexwoningen op de Puikman maximaal 240 euro per maand mag zijn. Nu betalen bewoners 500 euro kale huur. In een reactie op de uitspraak zegt Husslage: ,,Ik ben blij dat de huurster in het gelijk gesteld is. Het is wel jammer dat het allemaal zo lang moet duren alvorens er tot het bestuur van de gemeente en de eigenaar door lijkt te dringen dat kwaliteit en prijs van de woningen onder de maat is. Ik vind het erg dat je in deze gemeente eindeloos moet vechten om iets voor het voetlicht te krijgen. Uiteindelijk is er dan de gang naar de rechter en in ons geval de Huurcommissie. Dat kost de gemeente heel veel geld. Waarom wordt er niet gewoon meer oplossingsgericht met bewoners meegedacht?’’

‘Wurgcontracten’

Volgens Husslage durven bewoners nauwelijks of geen kritiek te uiten op de huisvesting door de ‘wurgcontracten’ die zij hebben getekend. In die contracten (ingezien door de verslaggever) staat dat zonder enige opgave van reden van de ene dag op de andere dag de huur kan worden opgezegd. De vrouw die naar de Huurcommissie stapte woont inmiddels niet meer op de Puikman.

Motie huisvesting

D66 en PvdA dienden in november vorig jaar een motie in om een plan te presenteren om bewoners huisvesting te bieden voor een langere periode. Nu klare wijn schenken, aldus Harold Ebels van D66 destijds. De strekking van die motie was dat een sterke visie nodig is om die steeds grotere groep statushouders te huisvesten. Mede-indiener Peter Pinkhaar (PvdA) zei: ,,We kunnen de mensen in de flexwoningen niet langer in de steek laten.’’ De Vrije Lijst onderschreef deze motie. Coalitiepartijen VVD, CDA, Lokaal Vitaal, GroenLinks en ook Forza! stemden tegen.

Actiegroep

De actiegroep Niet Wegstoppen Maar Huisvesten bood Burgemeester Mans in december 2022 een petitie aan met ruim 4000 handtekeningen en een zwartboek met ervaringen van bewoners. Husslage is een van de drijvende krachten van deze actiegroep. Er staan vele foto’s in het zwartboek waarop de slechte staat van de woningen zichtbaar is. Husslage: ,,We hebben van de gemeente nooit een reactie gekregen op het zwartboek. We wachten nog steeds.’’ Husslage stelt dat de opvang van Oekraïners beter geregeld is. ,,Dat is hartstikke fijn en het bewijst dat de gemeente het wel kan. Of ik ontmoedigt ben omdat het allemaal zo lang duurt? Nee. Ik blijf naar mogelijkheden zoeken.’’

Reactie Flexwonen NH

De actiegroep start nu een burgerinitiatief om het college op te dragen om statushouders in slooppanden en te kleine kamertjes door de laten stromen naar sociale, bonafide en blijvende sociale huisvesting. Over dit initiatief is 25 mei een eerste bespreking. De huurster en verhuurder Flexwonen NH kunnen in beroep tegen deze uitspraak. Deze krant heeft Flexwonen NH niet kunnen bereiken voor een reactie. De directeur van het verhuurbedrijf liet aan het Noordhollands Dagblad weten ‘mogelijk bezwaar te zullen maken’ tegen de uitspraak van de Huurcommissie.

De Huurcommissie is een landelijk orgaan en helpt huurders en verhuurders door o.a. voorlichting, onderzoek en bemiddeling. De Huurcommissie kan een bindende uitspraak doen over een conflict. De Huurcommissie is het meest bekend geworden om de puntentelling. Dit is een systeem waarmee het aantal punten van een object berekend wordt. Het aantal punten staat gelijk aan de huurprijs die gevraagd mag worden voor een woningen.