Fietsersbond en ouderenbonden voelen zich geschoffeerd door gemeente

De Fietsersbond en de Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen Castricum (LSBO) zijn te weinig betrokken bij het Geesterduinproject. Dit schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. ‘Meestal voelen we ons goed betrokken bij gemeentelijke verkeersplannen en inspraakmomenten’, schrijft men in de brief. ‘Met het Geesterduinproject ging dat echter niet goed. Fietsersbond en Ouderenbonden werden genegeerd en voelen zich door de gemeente geschoffeerd.’

Men schrijft herhaaldelijk aangedrongen te hebben op een gesprek, toen in juli 2018 bleek dat er weer beweging zat in de plannen met Geesterduin. Pas vorige week, een dag na de aanbesteding, werd men gehoord.

Volgens de schrijvers wordt het een gebied waar de auto centraal staat en te weinig gedacht wordt aan voetgangers en fietsers. Men doelt onder andere op de plannen voor de ‘Shared Space’, waar voetgangers en fietsers zich een weg moeten banen tussen vrachtwagens en auto’s, wat zo’n gebied onveilig maakt. Ook komen er volgens de plannen teveel parkeerplaatsen langs de Geesterduinweg, wat voor fietsers gevaarlijk is. En er moeten volgens de briefschrijvers veel meer fietsparkeerplekken komen bij de AH-ingang.

Men besluit: ‘Wij zien dit alles niet als een kleinigheidje, maar hopen dat het een incident is en hopen op een betere toekomst.’ De brief gaat vergezeld van een zeer gedetailleerde toelichting op de bezwaren.

Jos de Wit, Kees Zonneveld en Alex van der Leest (Fietsersbond) en Anton Nieuwkoop (LSBO) bij de fietsenrekken bij de AH-ingang van het winkelcentrum (foto: aangeleverd)